Conformiteitscertificaat omvormers

Per 27 april 2021 is het definitief verplicht dat nieuwe zonnepaneelinstallaties over een conformiteitscertificaat beschikken. Worden er bij u nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd (inclusief omvormer) of wordt de omvormer vervangen? Dan moet u – als eigenaar- in het bezig zijn van een conformiteitscertificaat. Hiermee kan aangetoond worden dat uw installatie geschikt is voor de aansluiting op het Nederlandse energienet, en voldoet aan de eisen die gesteld worden in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG).

Wat is een conformiteitscertificaat?

Het conformiteitscertificaat behoort tot de Europese verordening, en geldt als vereiste sinds 27 april 2019 voor grote zonnepaneleninstallaties. Voor kleinere installaties die energie opwekken – zoals de installaties van particulieren - werd de handhaving uitgesteld met twee jaar. Het benodigde certificeringssysteem was namelijk nog niet klaar.

Ondertussen zijn we twee jaar verder en is een conformiteitscertificaat verplicht voor nieuwe zonnepaneleninstallaties. Ook voor bestaande installaties waarvan de omvormer vervangen wordt of het vermogen van de installatie wijzigt, is het certificaat verplicht.

Monitoren van conformiteitscertificaten

Na april gaan netbeheerders in Nederland controleren of de omvormers van nieuwe zonnepaneelinstallaties beschikken over een conformiteitscertificaat. Ze monitoren dit door naar de nieuwe aanmeldingen bij Energieleveren.nl en de netbeheerder zelf te kijken.

Conformiteitscertificaat van EnergieWonen

Geen zorgen, EnergieWonen werkt enkel met systemen die voldoen aan de wettelijke vereisten. Zo weet u zeker dat uw installatie voldoet aan de RfG-verordening. Hieronder zijn de conformiteitscertificaten van onze verschillende omvormers te vinden. Klik op de links van uw type omvormer om het certificaat te downloaden.