• Vragen? Bel ons: 088 55 66 770

  • Nu geopend (tot 21:00)
  • Jacqueline, Manager Klantenservice

Direct persoonlijk advies?

Monokristallijne zonnepanelen

Productie van een monokristallijne zonnepaneel

Deze zonnepanelen zijn (donker) zwart van kleur en hebben veelal een egaal uiterlijk. Meestal bestaan ze uit 60 kleinere (12,5 x 12,5 cm) zonnecellen. Deze zonnecellen worden gemaakt van gesmolten silicium, dat op een staaf wordt opgedampt. Deze staaf is derhalve rond van vorm (zie plaatje).

Sillicium staaf | EnergieWonenSillicium staven | EnergieWonen

Monokristallijne wafers | EnergieWonen

Vervolgens worden deze staven gezaagd tot een formaat dat geschikt is om de zonnecellen uit te zagen. Dit is vaak een vorm waarbij de hoekjes zijn afgerond, dit is de meest efficiënte manier voor het verzagen van het materiaal. Het verklaart ook waarom op een mono-paneel vaak van die ruitjes te zien zijn.

Met hypermoderne zaagtechnologie wordt van de mono-ingot dunne plakken zonnecellen gezaagd voor gebruik in een zonnepaneel.

Na een aantal chemische processen (o.a. schoonmaak- en anti-reflectiebehandelingen) zijn de monowafers gereed om er zeer dunne metalen strepen (fingers) en busbars op te printen. Langs die fingers en busbars kan de opgewekte stroom worden getransporteerd.

Monokristallijne wafers | EnergieWonen

Montage en afwerking

Opbouw Monokristallijne zonnepanelen | EnergieWonen

De cellen worden nu op een plaat gemonteerd en de busbars worden aan elkaar gesoldeerd. Vervolgens wordt het geheel voorzien van een achterplaat, een voorplaat, glas en een anti-reflectiecoating. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door een aluminium frame.

Deze series komen tezamen in een doosje aan de achterkant van het paneel. Aan dit doosje, een zogenaamde junction-box, worden ook de solarkabels met stekkers verbonden die uiteindelijk op uw dak komen.

Junction box | EnergieWonen

Als de fabrikant wil dat het paneel er mooi uitziet, dan gebruikt men een zwarte EVA-plaat en een zwart geanodiseerd aluminium rand. Het paneel krijgt dan een totaal zwart uiterlijk. Een zogenaamd AllBlack-paneel.

Een monokristallijne zonnepaneel All-Black | EnergieWonen

Een AllBlack-paneel

Een mono-paneel | EnergieWonen

Een mono-paneel

Testen van het vermogen

Aan het eind van de productie volgt de flashtest. Het paneel wordt kortstondig aan 1.000 watt licht (10 lampen van 100 watt) blootgesteld. Dit zorgt voor een piek in de wattage dat het paneel oplevert, en zo kan het vermogen (Wattpiek)van dat paneel worden vastgesteld.

Het paneel wordt getransporteerd en komt uiteindelijk op uw dak. Als u 10 panelen heeft van 260 Wattpiek, dan heeft u dus een zonnestroomsysteem van 2.600 wattpiek. Wanneer u geen last heeft van schaduw en het systeem op het zuiden gericht is, brengt zo'n systeem jaarlijks zo’n 2.400 kWh op. Bij het huidige stroomtarief van 22,5 cent is dit jaarlijks een besparing van € 540,-.