• Vragen? Bel ons: 088 55 66 770

  • Nu geopend (tot 21:00)
  • Jacqueline, Manager Klantenservice

Direct persoonlijk advies?

Rendement zonnepanelen, het hele jaar door energie!

Een van de belangrijkste onderwerpen bij de keuze voor zonnepanelen is het ‘rendement’ of de ‘opbrengst’. Het daadwerkelijke rendement is te verdelen in twee componenten:

  • opbrengst: de opbrengst van zonnepanelen is een vorm van rendement om uw energierekening te verlagen.
  • financieel rendement: door het gebruik van zonnepanelen worden er steeds minder fossiele brandstoffen gebruikt. De zon heeft genoeg energie om heel Nederland te voorzien van 60x ons jaarlijks verbruik. Die potentie kunnen we maar beter benutten.

Rendement zonnepanelen | EnergieWonen

Belangrijk voor rendement zonnepanelen

Voor het rendement van zonnepanelen zijn een aantal factoren van belang. Er zit zeker verschil in efficiëntie tussen de verschillende soorten zonnepanelen. Ook de keuze in kwaliteit van randapparatuur, zoals een omvormer en eventueel een optimizer, heeft invloed op het rendement. Voor het leveren van de beste producten werkt EnergieWonen samen met een aantal betrouwbare partners.
Naast aspecten van technische aard is ook de geografische ligging van uw woning interessant. De stand van montage op het dak kan de resultaten beïnvloeden.
De gemiddelde opbrengst bij de meest ideale situatie in Nederland ligt rond de 85%, en dat is een hoge score.

De toenemende populariteit van zonnepanelen betekent niet alleen een afname van gebruik van fossiele brandstoffen. Maar zeker ook een toenemende besparing op uw portemonnee. U wekt schone energie op en houdt geld over voor andere dingen.

De hellingshoek bij montage

Bij het plaatsen van zonnepanelen op uw dak houden wij rekening met de hellingshoek. Het meest optimale rendement wordt in Nederland behaald met een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Een afwijking van 20 procent geeft al zo'n 5% rendementsverlies. Indien mogelijk zoeken wij naar een oplossing om het rendement te optimaliseren voor een schuin dak of plat dak.

De ideale ligging van uw installatie

Noord, oost, zuid of west? De meest gunstige ligging voor uw zonnepaneleninstallatie is richting het zuiden. Dan profiteert u van de meeste lichturen per dag en dat ziet u terug in rendement en opbrengst. EnergieWonen berekent uiteraard voor elke unieke situatie het bijbehorende optimale rendement van de gewenste zonnepanelen.

Polykristallijne, monokristallijne of dunne film panelen

Monokristallijne en polykristallijne panelen hebben vaak een hogere opbrengst dan dunne film panelen. Daarentegen zijn dunne film of CIS-panelen beter bestand tegen hogere temperaturen. Dat komt door het verschil in zonnecellen.

De complete zonnepaneleninstallatie

De totale opbrengst berekenen wij niet op basis van één paneel, maar het hele systeem is hiervoor bepalend. De keuze van randapparatuur, en de levensduur hiervan, zijn eveneens van invloed op de efficiëntie. Gemiddeld kunt u voor deze apparatuur rekenen op een levensduur van 10 tot 15 jaar.
Ook is het mogelijk om een optimizer aan uw installatie toe te voegen. Een optimizer regelt de werking van ieder individueel zonnepaneel. Zo verlaagt de totale opbrengst niet bij schaduw op een van de panelen in de serie. Zonder gebruik van een optimizer is dit wel het geval.

De weersinvloeden

Meer zon zorgt voor meer winst. Dat betekent echter niet dat dat de installatie niets meer opbrengt bij bewolking. Ook bij diffuse lichtstraling werken de zonnepanelen, maar het aantal zonuren is dan wel een belangrijk uitgangspunt. Bij meer zonuren kunt u een hogere opbrengst van het systeem verwachten.

Ook de buitentemperatuur bepaalt het rendement van zonnepanelen. Bij hogere temperaturen kan het rendement minder worden. Koele dagen met veel zon zijn ideaal voor een optimaal resultaat. Komt de temperatuur boven de 25 graden Celsius? Dan zorgt dat voor ongeveer 0.5% minder opbrengst.

De elektriciteitsprijs

De elektriciteitsprijs fluctueert per jaar. Dit is een factor om rekening mee te houden bij berekening van het rendement van uw zonnepanelen. Bij een stijgende energierekening met hetzelfde verbruik is het extra aantrekkelijk om zelf uw energie op te wekken. Soms is het zelfs mogelijk om btw terug te vragen van uw installatie. EnergieWonen werkt samen met ZonnepanelenBTW, de specialist op het gebied van teruggave van btw.

Het financiele rendement

De berekening van het financiële rendement gaat als volgt: levensduur minus terugverdientijd is financieel rendement. Bij een terugverdientijd tussen de 6 en de 8 jaar leveren de panelen nog 17 tot 19 jaar geld op! Uiteraard wordt dit ook meegenomen in uw complete financiële rendement.

Wilt u direct advies of een gratis offerte aanvragen?Gratis persoonlijk advies