• Vragen? Bel ons: 088 55 66 770

  • Nu geopend (tot 21:00)
  • Jacqueline, Manager Klantenservice

Direct persoonlijk advies?

Subsidie zonnepanelen

Subsidie op zonnepanelen | EnergieWonenOok in 2019 is het mogelijk om subsidie of financiering te regelen voor de aanschaf van zonnepanelen. Hiervoor zijn verschillende aantrekkelijke mogelijkheden.

Subsidie op zonnepanelen in 2019 voor particulieren

Subsidie van gemeentes en provincies

In 2019 stelt de overheid weer subsidie beschikbaar voor de financiering van zonnepanelen tegen een lage rente of met een gemeentelijke of provinciaalse subsidie. Daarnaast is het mogelijk dat u door de aanschaf van zonnepanelen het energielabel van uw huis verbetert.
Bekijk de mogelijkheden in uw woonplaats: www.energiesubsidiewijzer.nl

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen

Als particulier kunt u de btw op de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen. Dat is een interessante korting van 21% op uw totale investering. Het Europees Hof heeft bepaald dat het leveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet een economische activiteit is. Zij ziet particulieren met zo'n installatie daarom als een soort zelfstandig ondernemer. U heeft dan recht op een btw-nummer. Zo kunt u de btw terugvragen.

En er is nog een voordeel, want u hoeft geen btw meer te betalen over de opbrengst in de jaren na aanschaf. U valt onder de 'kleine ondernemersregeling' van de Belastingdienst die stelt dat kleine zelfstandigen geen btw hoeven af te dragen. Dat is extra winst voor u. Het is overigens niet nodig om u in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Zakelijke subsidie op zonnepanelen in 2019

Bij de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie voor uw bedrijf kunt u ook rekenen op meerdere soorten subsidie op zonnepanelen, bijvoorbeeld in de vorm van extra fiscale aftrek op belastingen:

  • Energie-Investering aftrek (EIA) *
  • Milieu-investerings aftrek (MIA)
  • Kleinschaligheids aftrek (KIA)
  • Willekeurige afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

* ( per 1 januari 2019 aanzienlijk verhoogd )

Grote projecten in 2019 (SDE+-subsidie)

Ook in 2019 kunt gebruikmaken van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie voor grote zonne-energieprojecten. Aan deze vorm van subsidie is echter wel een voorwaarde verbonden. U moet er rekening mee houden dat de energienetaansluiting van uw bedrijf een 'grootverbruikaansluiting' is (van minstens 3 x 80 Ampère). Deze subsidie wordt als een jaarlijkse bijdrage over een periode van meerdere jaren uitgekeerd.

Sportverenigingen in 2019

Sportverenigingen komen ook in aanmerking voor subsidie op zonnepanelen. De hoogte van de subsidie wordt berekend op basis van een percentage van subsidiabele kosten voor de aanschaf van een installatie of apparatuur. De arbeidskosten worden in dit geval niet meegerekend. Het subsidiepercentage voor sportverenigingen bedraagt 30 procent en voor sportstichtingen 15 procent. Het verschil in subsidiepercentage is veroorzaakt door de BTW-plicht.

Financiering met een duurzaamheidslening

De aanschaf van zonnepanelen is een aanzienlijke uitgave. Heeft u het geld niet direct beschikbaar? Dan is een duurzaamheidslening mogelijk interessant. U leent dan met een lage rente van 1,6% (rente per 11 januari 2019).