• Vragen? Bel ons: 088 55 66 770

 • Nu gesloten
 • Jacqueline, Manager Klantenservice

Direct persoonlijk advies?

Zonnepanelen kopen, wat moet ik weten?

Voordat u zonnepanelen gaat kopen, wilt u zich natuurlijk oriënteren. EnergieWonen informeert u graag over alle mogelijke beslissingen waar u mee te maken krijgt bij zonnepanelen kopen. Ook als u al een beslissing heeft genomen, adviseren wij u over de beste oplossing voor uw woonsituatie.

Laat u altijd goed voorlichten. Zo krijgt u inzicht in de gemiddelde kosten, de terugverdientijd van uw zonnepaneleninstallatie, de maandelijkse besparing op uw energiekosten en de mogelijkheden voor de dakconstructie op uw woning. U kiest tenslotte voor een duurzame oplossing voor energievoorziening van uw dagelijkse verbruik van elektra.

Zonnepanelen kopen - EnergieWonen

Aandachtspunten bij zonnepanelen kopen

Waar moet u rekening mee houden bij de aanschaf van zonnepanelen? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Veel omstandigheden zijn van invloed op uw keuze. EnergieWonen geeft u graag extra persoonlijk advies over onderstaande aandachtspunten.

Wilt u direct advies of een gratis offerte aanvragen?Gratis persoonlijk advies

1. De prijs van een zonnepaneleninstallatie

Een van de belangrijkste aspecten bij zonnepanelen kopen zijn de kosten. Het is een investering voor langere tijd waar u natuurlijk goed over nadenkt. EnergieWonen heeft ervaren adviseurs en installateurs die u van betrouwbare informatie voorzien. Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen en de laatste jaren zijn de prijzen erg gedaald. Toch blijkt goedkoop vaak duurkoop.

U profiteert natuurlijk wel van de verlaagde prijzen, want het stelt ons in staat om u het beste aanbod voor kwalitatieve zonnepanelen te doen. De prijs van uw zonnepanelensysteem is gebaseerd op een aantal factoren, zoals jaarlijkse kosten, kwaliteit van de verschillende merken en tegenvallende opbrengsten.

EnergieWonen onderscheidt zich in deze sector door een combinatie van een goede prijs-kwaliteit-verhouding en zeer ervaren installateurs. Wij bieden ‘Perfectie in zonnepanelen’; een meerwaarde voor uw woning met een gunstige prijs.

2. De verschillende soorten zonnepanelen

Hoewel er meerdere soorten zonnepanelen zijn, zijn er drie zeer populaire soorten. Wij hebben de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet. Deze informatie helpt u bij het kiezen van de beste soort voor uw woning. Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd bij ons terecht.

 • Monokristallijne zonnepanelen kopen?
  Dit soort zonnepanelen onderscheidt zich door het typerende donkere uiterlijk. Ze zijn (bijna) zwart van kleur. U kunt de panelen ook herkennen aan de vorm van de zonnecellen. Het vermogen van deze panelen ligt rond de 270 WattPiek, met uitschieters tot zelfs 315 Wp.
  Met een efficiëntie van 14% tot 21% zijn de prestaties erg hoog en stabiel. Hoewel de prijs iets hoger ligt als van de polykristallijne panelen, gaan ze wel langer mee. Ook verdient u dit terug met de opbrengst. Vooral zeer geschikt voor kleine daken vanwege de hoge opbrengst.
Monokristallijne zonnepanelen - EnergieWonen
 • Polykristallijne zonnepanelen kopen?
  Dit soort zonnepanelen zijn u wellicht meer bekend. Ze hebben een blauwe kleur en zijn iets lichter dan de monokristallijne panelen. Het vermogen van deze panelen ligt gemiddeld iets lager dan bij monokristallijne zonnepanelen, zo rond de 250 WattPiek. Beide soorten hebben wel dezelfde stabiliteit, maar polykristallijne panelen hebben een iets lagere opbrengst met een efficiënte van 13% tot 19%. De prijs van deze blauwe zonnepanelen is daarom ook zo'n 10% lager, wat de prijs-kwaliteit-verhouding beter maakt.
Polykristallijne zonnepanelen - EnergieWonen
 • Dunne film zonnepanelen kopen?
  Dit soort zonnepanelen zijn minder bekend, maar doen zeker niet onder voor de kwaliteiten van kristallijne zonnepanelen. De efficiëntie ligt weliswaar lager (rond de 10% tot 15%), maar de prijs is aanzienlijk lager. Dat is vaak de doorslaggevende reden om voor dunne film panelen (oftwel CIS/CIGS-panelen) te kiezen.
  Doordat ook diffuus licht door deze panelen wordt opgenomen, behaalt het paneel makkelijk haar maximale rendement. Bovendien is de stabiliteit bij hoge temperaturen ook beter in vergelijking met kristallijne panelen. Heeft u een klein dak? Dan kunt u beter niet voor dunne film panelen kiezen.
CIS Solar Frontier zonnepanelen - EnergieWonen

Het kan ondanks alle informatie alsnog, of misschien wel juist, moeilijk zijn om een keuze te maken tussen de verschillende soorten panelen. Klopt u gerust bij ons aan voor vrijblijvend persoonlijk advies. Elke woonsituatie is immers anders en onze installateurs houden rekening met alle factoren die van invloed kunnen zijn op uw keuze.

3. De terugverdientijd

De terugverdientijd is natuurlijk ook belangrijk bij zonnepanelen kopen. De snelheid waarmee u uw investering terugverdiend is afhankelijk van het aantal zonnepanelen, de hellingshoek van het dak en het berekende rendement van uw installatie.

Voor een directe berekening ga naar onze calculator voor de terugverdientijd van zonnepanelen.

Voorbeeldberekening:
Het huishouden van de familie Smit bestaat uit drie personen. Samen verbruiken zij ongeveer 3700 kWh per jaar. Daarvoor betalen zij bij een reguliere energieleverancier gemiddeld € 0,20 voor een kWh en ongeveer €740.- per jaar voor stroom.
Voor dit verbruik heeft u een zonnepaneleninstallatie van 15 panelen nodig. Daarbij komen de kosten van een omvormer voor een schuin dak. Deze gegevens kunt u berekenen met onze calculator voor de kosten van zonnepanelen.
De terugverdientijd berekenen we door de installatiekosten te delen door de jaarlijkse energiekosten van de reguliere leverancier. €5.200:€ 740.- is een uitkomst van 7 jaar waarin uw uw investering terugverdiend. Daarna gaan uw zonnepanelen geld opleveren.
Aangezien de levensduur minimaal 25 jaar is, bespaart u daarna een behoorlijk bedrag per jaar. Bovendien kunt nu teveel opgewekte energie terugverkopen aan de energieleverancier.