Heb ik een zonnepanelen vergunning nodig?

zonnepanelen oud pand

Terug naar overzicht

In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak. Dat wil echter niet zeggen dat er geen regels zijn waaraan u zich moet houden. Zo is het van belang dat uw buren geen hinder ondervinden van uw zonnepanelen en dat u voldoet aan het Bouwbesluit.

Zonnepanelen op monument

Wanneer u een monumentaal pand bewoond heeft u vrijwel altijd een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit geldt ook voor panden die deel uitmaken van beschermd dorps- of stadsgezicht. Ook wanneer u van plan bent om uw zonnepanelen niet op een dak te installeren, of wanneer de omvormer niet inpandig wordt geplaatst, heeft u in veel gevallen een vergunning nodig als u in een monument woont.

Zonnepanelen in de tuin

In sommige gevallen heeft u ook een vergunning nodig voor zonnepanelen die u in uw achtertuin plaatst, ook wanneer omwonenden hier geen hinder van ondervinden. Tevens moet de constructie voldoen aan het bestemmingsplan van uw woning en mag deze niet hoger zijn dan vijf meter.

Regels voor zonnepanelen op schuin dak

Bij het installeren van zonnepanelen op een schuin dak is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Zo mogen de panelen bijvoorbeeld niet uitsteken. Daarnaast is het van belang dat de hellingsgraad van de panelen gelijk is aan die van het dak.

Zonnepanelen op plat dak installeren

Belangrijk bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak, is de afstand tot de dakrand. Bij harde wind kunnen aan de dakrand wervelwinden ontstaan waardoor de panelen min of meer losgetrokken worden. Gewoonlijk is het aan te raden om tussen de panelen en de dakrand ongeveer dezelfde afstand aan te houden als de hoogte van het systeem.
Bent u er nog niet zeker van of u een vergunning nodig hebt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met uw gemeente. Zij kunnen vertellen waar u al dan niet aan dient te voldoen.

Terug naar overzicht

Hoeveel kunt u met uw dak verdienen?

Onze expert kan dit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek nauwkeurig voor u berekenen.
Vraag een gesprek aan

Hoeveel kunt u met uw dak verdienen?

Onze expert kan dit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek nauwkeurig voor u berekenen.
Vraag een gesprek aan