Vergunning zonnepanelen: alles wat u moet weten

zonnepanelen oud pand

Terug naar overzicht

Bent u van plan om zonnepanelen te (laten) installeren? Dan is het belangrijk om te weten of u een (omgevings)vergunning nodig heeft. Dit artikel geeft u een duidelijk overzicht van de situaties waarin een vergunning voor zonnepanelen nodig is, of u nu kiest voor installatie op een schuin dak of plat dak, in de tuin of op uw schuur.

Is een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Of een omgevingsvergunning nodig is of een andere vergunning voor zonnepanelen, hangt af van de locatie en wijze van installatie. In veel gevallen is er geen vergunning nodig, met name wanneer de panelen op uw woningdak geïnstalleerd worden en aan bepaalde criteria voldoen. Wel zijn er enkele uitzonderingen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De panelen zorgen voor een enorme verandering van het aanzicht van het pand.

  • U wilt de zonnepanelen niet op het dak van uw woning plaatsen, maar bijvoorbeeld op de grond.

  • U woont in een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht.

  • U plaatst de omvormer niet binnen het gebouw en de omvormer is niet geïntegreerd in de zonnepanelen.

Zonnepanelen vergunningsvrij plaatsen

De meeste zonnepanelen kunt u vergunningsvrij installeren, zolang ze binnen de vastgestelde richtlijnen blijven. Wilt u zelf eenvoudig controleren of u een vergunning nodig heeft? Doe dan de Vergunningcheck van het Omgevingsloket.

Regels voor het plaatsen van zonnepanelen

Voor zonnepanelen plaatsen op uw dak gelden specifieke regels. Onderstaande voorwaarden zijn voorbeelden van waar u zich aan moet houden bij het plaatsen van zonnepanelen. Onze experts zorgen er altijd voor dat uw zonnepanelen geplaatst worden volgens de geldende voorschriften. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over het naleven van de regelgeving.

Zonnepanelen op schuin dak

  • De zonnepanelen moeten in of direct op het dakvlak worden geplaatst.

  • De hellingshoek van de zonnepanelen moet hetzelfde zijn als die van het dak waarop de zonnepanelen gemonteerd worden.

  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken en moeten aan alle kanten binnen het dakvlak blijven.

Zonnepanelen op plat dak

  • Vaak moeten zonnepanelen minstens hun eigen hoogte in lengte van de dakrand verwijderd blijven. Maar dit kan per gemeente verschillen.

Zonnepanelen die niet op het dak geplaatst worden

  • De constructie mag een maximale hoogte hebben van vijf meter.

  • U moet voldoen aan het plaatselijke bestemmingsplan van het gebouw en de voorwaarden die daarin gesteld zijn.

Vergunning voor zonnepanelen op de grond

Voor het plaatsen van zonnepanelen op de grond zijn vaak strengere regels van toepassing. Dit type installatie kan een grotere impact hebben op de directe omgeving, waardoor in veel gevallen een vergunning nodig is.

Zonnepanelen in de tuin: vergunning nodig?

De regelgeving voor zonnepanelen in de tuin kan per gemeente verschillen. Vaak is geen vergunning nodig voor een kleinere, minder opvallende constructie.

Zonnepanelen op garagedak: vergunning vereist?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een garagedak is vaak geen vergunning nodig, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet uitsteken buiten het dakvlak. Maar er zijn ook nog andere voorschriften waar u zich aan moet houden. Controleer dit bij uw gemeente.

Zonnepanelen op overkapping: wel of geen vergunning?

Vergelijkbaar met garagedaken, kunt u meestal zonder vergunning zonnepanelen op overkappingen plaatsen. Check wel altijd de lokale voorschriften.

Vergunning voor zonnepanelen op een schuur

De regelgeving voor het plaatsen van zonnepanelen op schuren varieert. In veel gevallen is geen vergunning nodig, maar het is altijd verstandig dit vooraf te controleren.

Vergunning aanvragen voor zonnepanelen

Indien u een vergunning nodig heeft, kunt u deze aanvragen via het Omgevingsloket van de overheid. Meestal krijgt u binnen 6 tot 8 weken een reactie. We adviseren u om tijdig uw aanvraag in te dienen om eventuele vertragingen in uw project te voorkomen.

Adviesgesprek aanvragen

Wilt u meer weten over zonnepanelen op uw dak? Wij nodigen u uit voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Onze adviseur geeft u duidelijke informatie over de installatie van zonnepanelen in uw situatie.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen en vergunningen

Is een vergunning vereist voor zonnepanelen op mijn dak?

In de meeste gevallen is een vergunning voor zonnepanelen op uw dak niet nodig. Maar dit kan variëren afhankelijk van de lokale wetgeving en of uw woning deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht. Voor meer duidelijkheid adviseren wij u om de Vergunningcheck te gebruiken. Of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze experts.

Welke voorbereidingen zijn nodig voor zonnepanelen op mijn schuur of garage?

Het is belangrijk om na te gaan of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen op uw schuur of garage. Dit is afhankelijk van factoren zoals de grootte en zichtbaarheid van de installatie en de specifieke locatie. Gebruik de Vergunningcheck voor een snelle controle.

Kan ik zonnepanelen in mijn tuin installeren zonder vergunning?

De mogelijkheid om zonnepanelen in uw tuin te plaatsen zonder vergunning hangt af van diverse factoren, waaronder de grootte van de installatie en specifieke lokale regels. Gebruik de Vergunningcheck voor een snelle controle.

Wat zijn de richtlijnen voor zonnepanelen op overkappingen en carports?

De regels en eisen voor het plaatsen van zonnepanelen op overkappingen en carports zijn over het algemeen vergelijkbaar met die voor schuren en garages. Gebruik de Vergunningcheck voor een snelle controle.

Hoe dien ik een vergunningaanvraag in voor mijn zonnepanelen?

Voor het aanvragen van een vergunning voor uw zonnepanelen, dient u een aanvraag in bij het Omgevingsloket van de overheid.

Wat is de verwerkingstijd voor een vergunningaanvraag voor zonnepanelen?

De verwerkingstijd voor een vergunningaanvraag voor een zonnepanelen-vergunning varieert, maar meestal krijgt u binnen 8 weken een reactie. We adviseren u om tijdig uw aanvraag in te dienen om eventuele vertragingen in uw project te voorkomen. 

Terug naar overzicht

Hoeveel kunt u met uw dak verdienen?

Onze expert kan dit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek nauwkeurig voor u berekenen.
Vraag een gesprek aan

Hoeveel kunt u met uw dak verdienen?

Onze expert kan dit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek nauwkeurig voor u berekenen.
Vraag een gesprek aan