Service & Contact

Wij helpen u graag verder

U kunt onze veelgestelde vragen bekijken of direct contact met ons opnemen via e-mail of telefoon. Om een adviesgesprek te plannen met een van onze experts of om een specifieke vraag te stellen. 



Klantenservice EnergieWonen

E-mail ons

klantenservice@energiewonen.nl
(Antwoord binnen 2 werkdagen)

Bel ons

0318 798 204

Een vraag over een geïnstalleerd systeem?

Neem contact met ons op via dit formulier.

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
9.00u - 17.00u

Zaterdag & zondag
Gesloten

Postadres
Energiewonen B.V.
Bonnetstraat 53
6718 XN Ede

Veelgestelde vragen

Algemeen 2 artikelen

Algemene vragen en antwoorden over zonnepanelen en aanverwante zaken.

Het merendeel van onze projecten installeren wij binnen 8 weken. Eén maand voor de installatie ontvang je van ons een e-mail met een datumvoorstel.

Of u een vergunning nodig heeft, hangt af van waar en hoe u de zonnepanelen wilt plaatsen. In de meeste gevallen is een vergunning niet nodig. Vooral als de panelen op het dak van uw huis komen en voldoen aan de regels en voorwaarden. Met de Vergunningcheck van het Omgevingsloket controleert u eenvoudig zelf of u een vergunning nodig heeft. Lees meer over vergunningen voor zonnepanelen.

Btw en zonnepanelen 1 artikelen

Informatie over btw en zonnepanelen

Goed nieuws! Vanaf 1 januari 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen en de installatie van zonnepanelen. Dat betekent dat je geen btw meer hoeft terug te vragen voor uw zonnepanelen. U hoeft zich ook niet meer aan te melden als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Wel zo makkelijk.

Financieel 4 artikelen

Lees hier vragen over terugverdientijd, het verzekeren van zonnepanelen en garantie.
Dit is een beetje afhankelijk van de ligging van uw dak en de kwaliteitseisen die u aan een systeem stelt. Doorgaans is de terugverdientijd tussen de 6 en 8 jaar. Uw systeem gaat zo’n 25 jaar mee en levert, na te zijn terugverdiend, dus nog zo’n 17 tot 19 jaar lang jaarlijks geld op.
U hoeft de panelen niet perse apart te verzekeren. We raden u echter wel aan om uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte te stellen van het feit dat u panelen heeft aangeschaft. Bij de meeste maatschappijen worden de panelen dan automatisch meeverzekerd.
EnergieWonen is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE). Daardoor is uw garantie afgedekt. Wilt u in dit geval aanspraak maken op garantie? Dan kunt u een verzoek indienen bij deze stichting. De SGZE spreekt dan de fabrikant aan. Om de garantiereparatie of -vervanging uit te voeren huurt de SGZE een professioneel bedrijf in.
De productgarantie die een fabriek geeft, betreft veelal een garantie op de technische staat van het product. Dat betekent in de praktijk dat u garantie heeft op het aluminium, de glasplaat, de junctionbox etc. Voldoet het product binnen de garantieperiode niet meer aan de technische eisen, dan kunt u aanspraak maken op garantie. Bij veel fabrikanten gaat de garantie in op het moment dat het paneel de fabriek verlaat. Ziet u een goede aanbieding? Verzeker u er dan van dat de panelen niet al jaren in een container hebben gelegen, want u heeft alleen garantie over de resterende jaren. Grotere solarbedrijven hebben een grote en regelmatige doorvoer van panelen, zodat de garantieperiode ook echt de garantie is die u verwacht.

Installatie 10 artikelen

Informatie over de installatiedag en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.
Om het energienetwerk in Nederland inzichtelijk te houden voor alle netwerkbeheerders, bestaat de website www.energieleveren.nl. Hierop worden alle nieuwe zonnepanelensystemen aangemeld, zodat de netwerkbeheerder in uw regio kan controleren of uw energiemeter geschikt is voor het terugleveren van zonnestroom. Daarnaast krijgt de netwerkbeheerder op deze manier inzicht in de hoeveelheid zonnestroominstallaties die zich in een bepaald gebied bevinden en hoeveel deze opwekken. Ga naar www.energieleveren.nl en maak een account aan. In de handleiding (pdf) kunt u lezen hoe u dit kunt doen. Vervolgens kunt u uw zonnepanelensysteem aanmelden.
We adviseren iedereen die zonnepanelen neemt om melding te maken bij de netbeheerder over de aanschaf van zonnepanelen. Als u een 'slimme' meter heeft is deze veelal geschikt. Heeft u een ferraris-meter met een ronddraaiende schijf? Dan dient u goed na te kijken of er geen terugloopbeveiliging op zit. Analoge meters zijn per definitie niet geschikt. Uw netbeheerder weet altijd het antwoord op deze vraag.
De omvormer kunt u in principe ophangen waar u wilt. De adviseur zal dit altijd samen met u doornemen. We weten dat we een omvormer niet buiten in het zonlicht kunnen hangen, want in de zon wordt het apparaat te heet en dat belemmert de werking. Houdt u er ook rekening mee dat verschillende merken geluid kunnen maken. Indien de afstand tussen de panelen en de omvormer groot is, is het van belang om hier met de bekabeling rekening mee te houden. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen welke kabeldikte u minimaal nodig heeft bij welke afstand.
EnergieWonen koopt solarkabel per kilometers tegelijk in en let hierbij, naast prijs, hoofdzakelijk op duurzaamheid. Een kabel is immers op uw gehele investering een relatief kleine uitgave, maar de prijs van een kapotte kabel loopt snel op als uw systeem niets of te weinig opbrengt.
Nee, in de kabels die wij gebruiken zit geen visolie. Hoewel het niet vaak voorkomt, zijn er schades bekend waar marters (aangetrokken door de aanlokkelijke geur van visolie) zich tegoed deden aan de kabel.
Het plaatsen is veelal in een beperkt aantal uren gerealiseerd. Veel uren worden reeds in de magazijnen van EnergieWonen gemaakt. Daar wordt de installatie voorbereid en de materialen op maat gezaagd. Installaties tot 30 panelen plaatsen we binnen één dag, een installatie van 10 panelen kan vaak al binnen een paar uur gereed zijn. Ervaring en goede voorbereiding maakt dat we snel, maar wel veilig, werken.
Ja, EnergieWonen heeft een eigen installatiebedrijf waar dagelijks 10 tot 12 installatieteams zich bezighouden met het installeren van de systemen die we verkocht hebben. Doordat we zowel de verkoop als installatie in eigen hand hebben, kunnen we u garanderen dat de installatie goed wordt uitgevoerd. In tijden van grote drukte wordt gewerkt met ervaren externen om de levertijden niet te veel te laten oplopen.
Panelen op een schuin dak bevestigen wij met dakhaken en panelen op een plat dak monteren wij aan steunen. EnergieWonen heeft al meer dan 25.000 systemen geplaatst en weet daardoor precies alle valkuilen.

Veiligheid is een van onze belangrijkste uitgangspunten bij installatie. Alle medewerkers bij het installatiebedrijf zijn VCA-gecertificeerd. Dat betekent dat zij werken volgens de veiligheidsvoorschriften voor werken op hoogte. Het installatiebedrijf krijgt regelmatig inspectie om te controleren of we ons houden aan de richtlijnen.

Het is moeilijk aan te geven wat beter of slechter is. Bevestiging met schroeven of met haken maakt niet zoveel uit, mits de montage goed wordt uitgevoerd. Bij bevestiging met haken moeten er vooral genoeg haken gebruikt worden om de krachten goed te verdelen. Bij bevestiging met schroefhaken wordt bij voorkeur hardhout gebruikt met voldoende lengte, zodat het op minimaal 2 spanten kan worden bevestigd. Onze adviseur bekijkt samen met u wat voor u de beste bevestiging is.

Onderhoud & Gebruik 9 artikelen

Vragen over het gebruik en onderhoud van uw zonnepanelensysteem.
In principe hebben zonnepanelen geen onderhoud nodig als ze onder een grotere hoek dan 30 graden op uw dak liggen. De regen spoelt ze vaak vanzelf schoon, tenzij u in een gebied woont met veel vervuiling door bladeren, stuifzand, etc. Bij hoeken kleiner dan 30 graden of bij een plat dak kunt u eenmaal per jaar de panelen schoon (laten) maken. De beste periode hiervoor is maart. Doe dit bij voorkeur met onthard water en een zachte borstel, zonder gebruik te maken van chemicaliën. Een hogedrukspuit toepassen is uit den boze, u spuit hiermee de afdichting kapot en verkort daarmee de levensduur.
Bij omvormers ziet u de opwek via een website of via speciaal ontwikkelde Apps. EnergieWonen zal u helpen bij het aanmaken van een persoonlijk account hiervoor. U bent zelf verantwoordelijk voor een werkende stabiele internetverbinding op de locatie van de omvormer. Ook moet uw router het doorsturen van de informatie vanuit de omvormer toelaten.
In principe kan een paneel behoorlijk wat hebben. In de fabrieken worden testopstellingen gebruikt, waarbij hagelstenen van 2,5 cm op het paneel worden afgevuurd. De panelen moeten dit zonder problemen kunnen weerstaan. Datzelfde geldt dus voor een bal of een (niet al te grote) steen.
Indien uw installatie wordt getroffen door de bliksem is het vooral van belang dat u de installatie heeft aangemeld bij de verzekering. Tot op heden hebben wij dit drie keer meegemaakt. In deze gevallen was er geen sprake van brand, maar van materiële schade, waarvan reparatie door de verzekering vergoed werd.
Schaduw op een paneel of op uw gehele installatie kan enorme effecten hebben. Een goede adviseur zal hier ook goed rekening mee houden. Door het maken van een slimme indeling, het gebruik van de juiste panelen en het inzetten van de juiste omvormer maken wij het negatieve effect zo klein mogelijk. Deze expertise zorgt ervoor dat uw systeem jaarlijks tussen de 40% tot zelfs 60% meer opbrengt, dan wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt. We raden u dan ook aan om altijd een ervaren specialist te laten kijken naar uw situatie.

De opbrengst door het jaar heen verloopt ongeveer als volgt: 

Maandopbrengst:

  • Januari 3,5%
  • Februari 5,0%
  • Maart 8,2%
  • April 10,9%
  • Mei 12,7%
  • Juni 12,3%
  • Juli 12,7%
  • Augustus 11,9%
  • September 9,2%
  • Oktober 6,8%
  • November 3,9%
  • December 2,7%

Bovengenoemde percentages zijn gemiddelden, gebaseerd op de opbrengst van een systeem op een 40 graden zuid dak. De percentages kunnen van jaar tot jaar verschillen.

Nee, het volledige aantal Wp van het paneel wordt in Nederland bijna nooit gehaald. Op een heel heldere en koude dag kan de opbrengst op een bepaald moment rond het geplaatste vermogen uitkomen, maar dat komt maar een paar dagen per jaar voor. In de regel is de afgifte van de panelen in Watt lager door bewolking of doordat de celtemperatuur bij hoge lichtinstraling hoger is in vergelijking met de standaardtestcondities. Hoe warmer een paneel is, hoe minder stroom er wordt opgewekt.
Nee, ook bij 'diffuus licht' brengen uw panelen stroom op. Uiteraard is dat minder dan bij zonneschijn. Onze specialisten letten bij de keuze van een paneel dus niet alleen op het aantal Wp van een paneel, maar ook op de prestaties van een paneel bij minder lichtinstraling en de temperatuurcurve. Hoe warmer een paneel is, hoe minder stroom er wordt opgewekt. Hoe meer ervaring een zonbedrijf of adviseur heeft, des te beter ze de effecten hiervan kunnen inschatten voor uw situatie.
De maateenheid van elektriciteit is kWh oftewel Kilo Watt Hour (uur)... Kilo is 1.000 en daarom is 1 kWh dus 1000 watt uren. Een lamp van 50 watt kan dan (1000 / 50) zo'n 20 uur branden. Een LED lamp die maar 5 watt gebruikt kan dus maar liefst 200 uur branden. Zo kunnen 4 panelen die jaarlijks zo'n 1.000 kWh stroom opwekken er dus voor zorgen dat 10 LED lampen van 5 watt 20.000 uur branden. En dat is vergelijkbaar met deze 10 LED lampen ruim 3 jaar onafgebroken laten branden.

Zonnepanelen & Omvormers 6 artikelen

Specifieke vragen en antwoorden over onze producten.
De technische levensduur van panelen ligt tussen de 25 en 30 jaar. Gedurende die periode neemt de opbrengst echter wel licht af. Doorgaans rekenen we met een jaarlijks verlies aan capaciteit van tussen de 0,25% en 0,5%.
Het is moeilijk om dit voor alle omvormers aan te geven. Vergelijk het met de levensduur van een wasmachine: soms is dat 7 jaar en soms wel 20 jaar. Belangrijk om te weten is dat de kwaliteit van de gebruikte onderdelen vaak doorslaggevend is voor de levensduur. Gemiddeld houden we er rekening mee dat een omvormer éénmaal gedurende de levensduur van uw installatie vervangen zal moeten worden. U kunt er ook voor kiezen om de garantie op de omvormer te verlengen, per fabrikant zijn hier veelal verschillende mogelijkheden voor.

Er zijn 3 belangrijke redenen voor een omvormer om 'uit' te zijn:

  1. Zodra de panelen te weinig licht opvangen om de omvormer aan te laten springen, staat uw omvormer uit. Dit kan voorkomen als het te donker is, maar ook als er bijvoorbeeld sneeuw op de panelen ligt. Maakt u zich geen zorgen, zodra er voldoende licht is, gaat uw omvormer weer aan.
  2. Als uw omvormer geen spanning van het net krijgt, is de omvormer uit. Dit kan komen, doordat uw groep in de meterkast uit is of doordat er vanaf buiten geen stroom op uw net staat door een algemene stroomstoring.
  3. Als er een storing in uw systeem is, zal de omvormer een foutmelding geven. In dit geval kunt u natuurlijk contact met ons opnemen voor hulp.
Een WattPiek is een kengetal waarmee het vermogen van een paneel wordt weergegeven. Wellicht het beste te vergelijken met het aantal PK van een auto. Het geeft het maximale vermogen van een paneel weer. Dit wordt gemeten onder zogenaamde StandaardTestCondities (STC), waarbij een paneel kortstondig met 1.000 watt licht bij een celtemperatuur van 25 graden en een luchtmassa van 1.5 wordt belicht. Dit noemt men ook wel een flash test. Op de plus en de min van het paneel wordt dan gemeten hoeveel Watt er uit dat betreffende paneel komt. Dit gebeurt standaard bij ieder paneel dat de fabriek verlaat. Aan de hand van die uitkomst wordt het paneel geclassificeerd. Bijvoorbeeld 325 Wattpiek of 370 Wattpiek.

Vanaf 27 april 2021 is een conformiteitscertificaat verplicht bij omvormers. Hiermee kunnen eigenaren van een zonnepaneleninstallatie aangeven dat hun opweksysteem voldoet aan de gestelde eisen in de Europese verordening Requirements for Generators (RfG), Alle omvormers van Energiewonen voldoen aan deze eisen, en hebben het conformiteitscertificaat.

Het verschil in kleur komt door het productieproces. Blauwe panelen worden gemaakt door brokken silicium samen te persen en daarvan dunne cellen te zagen. Zwarte panelen zijn volgens een opdampingsprincipe gemaakt en van die opgedampte staaf worden cellen gezaagd. Door deze techniek zijn zwarte panelen over het algemeen iets duurder. Omdat de meeste mensen zwarte panelen mooier vinden, zijn blauwe panelen steeds minder verkrijgbaar.