Alle energie van de zon

Zonne-energie

Terug naar overzicht

Energie die we rechtstreeks uit zonlicht opwekken noemen we directe zonne-energie. Bijvoorbeeld wanneer u geniet van de warmte van de zon op het strand, of in uw woning stroom opwekt met zonlicht. In beide gevallen maakt u gebruik van directe zonne-energie, alleen voor de laatste heeft u natuurlijk wel zonnepanelen nodig.

Bestaat er ook indirecte zonne-energie?

Veel energie die we opwekken is indirect ook afhankelijk van de zon. De zon staat zelfs aan de basis van fossiele brandstoffen als olie en gas. Deze zijn ooit uit planten gevormd die konden groeien dankzij zonlicht. Maar ook windenergie kan niet zonder de zon, omdat wind ontstaat doordat de lucht wordt opgewarmd. Zo zou je kunnen concluderen dat de zon, direct of indirect, de grootste leverancier van energie is.

Drie typen directe zonne-energie

  • passieve zonne-energie
  • actieve zonne-energie, zoals bijvoorbeeld zonneboilers
  • fotovoltaïsche zonne-energie, of zonnestroom 

Slim profiteren van passieve zonne-energie

Wanneer u de zon in uw woning laat schijnen krijgt u licht en warmte in uw huis, waardoor u minder stroom hoeft te verbruiken. Zo profiteert u van gratis zonne-energie! Dit noemen we ook wel passieve zonne-energie. Maar ook door te isoleren maakt u slim gebruik van passieve zonne-energie, door de warmte van de zon vast te houden in uw huis.

Actieve zonne-energie gebruiken

Ook actieve zonne-energie maakt slim gebruik van de zon, maar dan met speciaal hiervoor ontwikkelde apparatuur. Zoals bijvoorbeeld een zonneboiler, die de warmte van de zon gebruikt om het water op te warmen dat u in huis kunt gebruiken. Met een zonneboiler in huis kunt al snel tot 200 kuub aardgas besparen per jaar. Een ander voorbeeld is de solar cooker, of zonneoven. Dit is een zonnecollector die het zonlicht omzet in warmte, die direct gebruikt kan worden om eten te bereiden.

EnergieWonen is gespecialiseerd in zonnepanelen en biedt deze producten niet aan. Voor meer informatie over een zonneboiler kunt u wel bij onze partner Essent terecht.

Zonnestroom opwekken

Het derde type directe zonne-energie is zonnestroom, wat u kunt opwekken met behulp van zonnepanelen. De zonnepanelen zetten het zonlicht met behulp van een omvormer om in bruikbare stroom. Vroeger was dit een kostbare aangelegenheid, maar inmiddels zeer betaalbaar en in veel gevallen al binnen 8 jaar terugverdiend. Een zonnepanelensysteem wordt ook in vaktermen ook wel PV-systeem genoemd. De P staat voor photo (licht) en de V voor voltaic (stroom).

Voor- en nadelen directe zonne-energie

De belangrijkste voordelen van directe zonne-energie zijn dat het nooit op raakt, er genoeg is voor iedereen, en dat het milieu niet wordt aangetast. Het enige nadeel is dat de zon natuurlijk niet altijd en overal schijnt, waardoor het moeilijk is om te voorspellen hoeveel energie u gaat opwekken. Zonnepanelen werken ook als het bewolkt is, maar dan is de opbrengst uiteraard wel minder.

 

Terug naar overzicht

Heeft u een eigen dak?

Dan is de kans groot dat u flink kunt besparen. Onze expert kan u vertellen hoe.

Vraag een gesprek aan

Heeft u een eigen dak?

Dan is de kans groot dat u flink kunt besparen. Onze expert kan u vertellen hoe.

Vraag een gesprek aan