Salderingsregeling zonnepanelen

elektriciteitsnet

Terug naar overzicht

Met je zonnepanelen wek je duurzame energie op. Je gebruikt het grootste deel van deze opgewekte energie zelf. Wanneer je niet voldoende energie opwekt om in je energiebehoefte te voorzien, dan vul je dit aan uit het stroomnet van jouw energieleverancier. Maar je kunt ook meer energie leveren dan dat je zelf gebruikt. Deze energie wordt teruggeleverd aan het stroomnet en verrekend met je afgenomen elektriciteit. Dit wordt salderen genoemd.

Wat is salderen?

Saldering is eenvoudig gezegd het terug leveren van stroom aan de energieleverancier tegen een bepaalde vergoeding. Je energierekening vermeld het aantal kWh dat je hebt verbruikt. Maar doordat je zonnepanelen hebt zijn er perioden dat je meer energie levert dan dat je zelf verbruikt.

Gelukkig gaat deze opgewekte energie niet verloren. Deze wordt namelijk teruggeleverd aan het stroomnet. Je teruggeleverde elektriciteit wordt geregistreerd bij je energieleverancier. Omdat je in de winter minder energie opwekt dan in de zomer, mag je jouw opbrengst in de zomer wegstrepen tegen jouw verbruik in de winter. Dit wordt salderen salderen genoemd. Daarmee scheelt dit in de kosten van je energierekening.

Hoe werkt salderen?

  • Stroom opwekken en direct verbruiken. Wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen kun je deze stroom direct gebruiken voor de apparaten in je huis. Dit is dus zonder tussenkomst van het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt direct naar de apparaten gestuurd en wordt dus niet geregistreerd op de elektriciteitsmeter. Deze opgewekte elektriciteit zie je dan ook niet terug op de elektriciteitsrekening. Wel kun je deze opgewekte elektriciteit zien in de monitoringsapp van je omvormer.
  • Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Als je stroom opwekt maar het niet direct gebruikt, wordt deze elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarin zijn twee mogelijkheden. Je levert jaarlijks minder dan je netto afneemt: dit zorgt ervoor dat je jaarlijkse netto verbruik verrekend wordt met de elektriciteit die je terug levert. Het is ook mogelijk dat je meer elektriciteit levert dan dat je verbruikt: dan ontvang je voor je overschot aan geleverde elektriciteit een ‘terugleververgoeding’. Het tarief van deze terugleververgoeding wordt door je energieleverancier bepaald en betaald.
  • Hoe werken terugleverkosten? Steeds meer mensen wekken stroom op met zonnepanelen. Daardoor is er soms meer stroom beschikbaar dan we nodig hebben. Denk aan een zonnige dag. Er wordt dan veel stroom opgewekt, maar niet zo veel stroom verbruikt. Dat brengt kosten met zich mee. Eerder werden deze kosten verwerkt in het stroomtarief van alle klanten. Ook klanten zonder zonnepanelen betaalden mee. Daarom verdelen we deze kosten vanaf nu anders. Heb je zonnepanelen, dan ga je terugleverkosten betalen. Het stroomtarief kan hierdoor omlaag. 

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen nog aantrekkelijker. Ondanks eerdere plannen van de overheid om deze regeling stapsgewijs af te bouwen, staat deze tot in ieder geval 1 januari 2027 vast. Dit betekent dat je zowel nu als in de toekomst volop profiteert van het terugleveren van zonne-energie. Een win-win voor jou en het milieu!

Lees meer over de salderingsregeling zonnepanelen op de website van Milieu Centraal, of laat u informeren door een van onze experts tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Terug naar overzicht

Meer weten over de salderingsregeling?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Vraag een gesprek aan

Meer weten over de salderingsregeling?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Vraag een gesprek aan