Salderingsregeling zonnepanelen

elektriciteitsnet

Terug naar overzicht

 Duurzame energie wek je op met zonnepanelen. Zelf gebruik je het meeste van deze opgewekte energie. Wanneer je niet voldoende eigen energie opwekt om in je behoefte te voorzien, dan vul je dit aan uit het stroomnet via uw energieleverancier. Maar je kunt ook meer energie leveren door je zonnepanelen dan dat je zelf gebruikt. Deze energie wordt terug geleverd aan het stroomnet en verrekend met je afgenomen elektriciteit. Dit wordt salderen of ook wel terugleververgoeding genoemd.

Wat is salderen?

Saldering is eenvoudig gezegd het terug leveren van stroom aan de energieleverancier tegen een bepaalde vergoeding. Je energierekening vermeld het aantal kWh dat je hebt verbruikt. Maar doordat je zonnepanelen hebt zijn er perioden dat u meer energie levert dan dat je zelf verbruikt.

Gelukkig gaat deze opgewekte energie niet verloren, dit kan worden terug geleverd aan het stroomnet. Je terug-geleverde elektriciteit wordt geregistreerd bij je energieleverancier. Van je verbruikte stroom in kWh wordt als vergoeding de energie die je terug hebt geleverd aan het stroomnet afgetrokken. De naam van deze som wordt salderen genoemd. Daarmee scheelt dit in de kosten van je energierekening.

Hoe werkt salderen?

  • Stroom opwekken en direct verbruiken. Wanneer je stroom opwekt met zonnepanelen kun je deze stroom direct gebruiken voor de apparaten in je huis. Dit is dus zonder tussenkomst van het elektriciteitsnet. Deze stroom wordt direct naar de apparaten gestuurd en wordt dus niet geregistreerd op de elektriciteitsmeter. Deze opgewekte elektriciteit zie je dan ook niet terug op de elektriciteitsrekening. Wel kun je deze opgewekte elektriciteit zien in de monitoringsapp van je omvormer.
  • Wek je meer stroom op dan je verbruikt?  Als je stroom opwekt maar het niet direct gebruikt, wordt deze elektriciteit teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daarin zijn twee mogelijkheden. Je levert jaarlijks minder dan je netto afneemt, dit zorgt er voor dat je jaarlijkse netto verbruik verrekend wordt met de elektriciteit die je terug levert. Het is ook mogelijk dat je meer elektriciteit levert dan dat je verbruikt. Dan ontvang je voor je overschot aan geleverde elektriciteit een ‘terugleververgoeding’. Het tarief van deze terugleververgoeding wordt door je energieleverancier bepaald en betaald. 

Wat gebeurt er met de salderingsregeling?

De salderingsregeling maakt zonnepanelen nu nog aantrekkelijker. Ondanks eerdere plannen van de overheid om deze regeling stapsgewijs af te bouwen, staat vanaf 13 februari 2024 vast dat de salderingsregeling blijft. Dit betekent dat je zowel nu als in de toekomst volop profiteert van het terugleveren van zonne-energie. Een win-win voor jou en het milieu!

Lees meer over de salderingsregeling zonnepanelen op de website van Milieu Centraal, of laat u informeren door een van onze experts tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Terug naar overzicht

Meer weten over de salderingsregeling?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Vraag een gesprek aan

Meer weten over de salderingsregeling?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Vraag een gesprek aan