Wat leveren zonnepanelen in de winter op?

Wat leveren zonnepanelen op in de winter

Terug naar overzicht

Zonnepanelen leveren het meeste op als de zon veel schijnt. Het voorjaar en de zomer zijn dus de beste tijd voor een hoge energieopbrengst. Maar hoe zit het de rest van het jaar? Wat leveren zonnepanelen aan rendement in de winter?

Een mooie zomer of een mooi voorjaar (en misschien ook wel een najaar) met veel zon is goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen. Hoewel het ook weer niet té warm en zonnig moet worden.

Bij felle zon en temperaturen van boven de 25 graden Celsius gaat de opbrengst juist weer omlaag. Dat heeft ermee te maken dat zonnepanelen minder goed werken zijn als ze warm worden. Panelen verschillen sterk in hoe goed ze met warmte om kunnen gaan. Kwalitatief goede panelen kunnen beter tegen warmte. Op de datasheet van de panelen, waarop u alle gegevens van het paneel vindt, kunt u ook de temperatuurcoëfficiënt vinden. Dit coëfficiënt geeft aan hoeveel procent het vermogen van het paneel afneemt per graden Celsius dat het warmer is dan 25%. Met de opwarming van de aarde en de steeds warmere zomers, is dit een steeds belangrijker kenmerk van panelen om rekening mee te houden bij de aanschaf van panelen.

En in de winter? Brengen die zonnepanelen dan nog wat op? Het korte antwoord op deze vraag is ‘ja’. Voor het langere antwoord moet u even verder lezen.

Het rendement van zonnepanelen in de winter

Allereerst is het goed om te weten dat zonnepanelen niet rechtstreeks van een stralende hemel afhankelijk zijn. Zonnepanelen zetten licht om in energie en brengen dus ook in het winterlicht wat op, zelfs bij een grauwe hemel.

In de periode van april tot en met september leveren zonnepanelen zo’n 70% van hun rendement. Het overige rendement van 30% komt dus uit de winterperiode.

Er zijn wel een paar dingen waar u op kunt letten om het rendement van zonnepanelen in de winter zo hoog mogelijk te houden.

Sneeuw op de zonnepanelen

Als het sneeuwt en er ligt een laag sneeuw op de zonnepanelen, brengen ze niets meer op. Bij een plat dak kunt u de zonnepanelen misschien zelf voorzichtig sneeuwvrij maken. Bij een schuin dak raden we dat niet aan. Omdat de panelen schuin staan zal de sneeuw er over het algemeen vrij snel vanzelf af glijden.

Vervuiling van zonnepanelen

Behalve met sneeuw kunnen zonnepanelen in het winterseizoen ook te maken krijgen met zand, algen, bladresten en andere vormen van vervuiling. U kunt eventueel een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf vragen om de panelen schoon te maken met osmosewater. Het is niet aan te raden om u panelen in de winter met water schoon te spuiten in verband met eventuele vorst.

Wat is het beste seizoen om zonnepanelen aan te schaffen?

Als u in de zomer zonnepanelen aanschaft, profiteert u direct van een hoge opbrengst. Een nadeel kan zijn dat door drukte en vakanties, de wachttijden in de zomer oplopen.

Ook als u uw panelen in de winter laat installeren start u direct met het opwekken van uw eigen energie, al is het wat minder dan in de zomer. De wachttijden zijn in de winter over het algemeen aanzienlijk korter, zodat u zeker weet dat u klaar bent voor het voorjaar en zomerseizoen.

De beste periode om zonnepanelen aan te schaffen is tussen december en februari. Dan liggen de panelen rond maart – april op het dak en profiteert u optimaal van de voorjaarszon.

Informeer bij uw persoonlijk adviseur van EnergieWonen wat de verwachte installatietermijn is.

 

Terug naar overzicht

Profiteer ook van de rustige maanden!

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Profiteer ook van de rustige maanden!

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan