Wat is Wattpiek?

Zonnepanelen met zon

Terug naar overzicht

Als u zich in zonnepanelen gaat verdiepen, dan komt u al snel de term Wattpiek (Wp) zonnepanelen tegen. Met Wattpiek wordt aangeduid hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken, het maximale vermogen, zodat u eenvoudig kunt berekenen hoeveel uw zonnepanelen opleveren. Met behulp van deze informatie kunt u verschillende zonnepanelen vergelijken.

Hoeveelheid Wattpiek bepalen

Voordat een zonnepaneel op de markt komt, worden er eerst uitgebreide onafhankelijke tests gedaan om de exacte hoeveelheid Wattpiek te bepalen. Hierbij worden alle zonnepanelen onder dezelfde omstandigheden gemeten en zijn de volgende internationale regels afgesproken:

 • De hoeveelheid zonne-energie die het zonnepaneel raakt (lichtinstraling) is 1000 Watt per m2
 • De zonnestraal is rechtstreeks op het paneel gericht
 • De temperatuur bedraagt 25 graden Celsius
 • Een afgesproken luchtmassa 

Omstandigheden die de opbrengst kunnen beïnvloeden

Logischerwijs zou men denken: hoe meer Wattpiek, hoe hoger de opbrengst van de zonnepanelen. Toch blijkt in de praktijk dat de hoeveelheid Wattpiek niet alles te zeggen over de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt. Verschillende omstandigheden spelen hierbij een rol, zoals bijvoorbeeld:

 • De hellingshoek van uw dak
 • De ligging ten opzichte van het zuiden
 • Mogelijke schaduwval
 • De efficiency van uw paneel
 • Omgang van het paneel met warmte en degradatie 

Daarnaast is het ook belangrijk wat voor soort omvormer aan het zonnepanelensysteem is gekoppeld. De omvormer moet ervoor zorgen dat de stroom die door de panelen is opgewekt, met zo min mogelijk verlies wordt omgezet in bruikbare stroom voor in huis.

Twijfelt u of uw situatie wel geschikt is voor zonnepanelen, of wilt u alles graag door een expert laten berekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs bij u thuis.

Prijs per Wattpiek (Wp)

Weet u de prijs van de zonnepanelen en de hoeveelheid Wattpiek? Dan kunt u eenvoudig de prijs van de panelen delen door het aantal Wattpiek. Deze informatie kan helpen bij het vergelijken van zonnepanelen. Naast de prijs per Wattpiek is het ook goed om op de volgende zaken te letten:

 • De kwaliteit en betrouwbaarheid
 • Degradatie van het vermogen van de panelen
 • Garantie
 • Installatie al dan niet inbegrepen

Prijs kwaliteit verhouding zonnepanelen

Uiteraard kunt u zonnepanelen vergelijken op prijs per Wattpiek, maar als het om hogere kwaliteit zonnepanelen en betrouwbaarheid gaat zal dit niet volstaan. Hoge kwaliteit panelen maken gebruik van andere technieken en hebben vaak ook een hogere prijs per Wattpiek. Vaak zijn deze panelen ook beter van kwaliteit en efficiënter, vooral op de lange termijn. Dit is vaak goed te zien op de datasheet van het betreffende paneel. In de vermogensgarantie na 25% is goed te zien hoe het vermogen van het paneel zich ontwikkelt.
Onze expert komt graag bij u langs om het u precies uit te leggen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek, zodat u uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Terug naar overzicht

Ook geld verdienen met uw dak?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Ook geld verdienen met uw dak?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan