Zonnepanelen op plat dak

zonnepanelen op plat dak

Terug naar overzicht

Wanneer u een plat dak heeft is het in de meeste gevallen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Met behulp van frames kunnen de zonnepanelen op een plat dak in de ideale hellingshoek worden geplaatst. Hierdoor is het rendement van de panelen vaak hoger dan wanneer ze op een schuin dak liggen. Bijkomend voordeel is dat de panelen minder zichtbaar zijn.

Ballast zonnepanelen op plat dak

Wanneer u zonnepanelen op een plat dak gaat plaatsen is het belangrijk om te weten of uw dak geschikt is om de zonnepanelen incl. ballast te dragen. Bij het plaatsen van de panelen wordt voldoende ballast gebruikt om ervoor te zorgen dat de panelen niet wegwaaien of zich verplaatsen bij een harde wind. Het is dus belangrijk dat uw dak voldoende draagkracht heeft en niet doorzakt door het gewicht van de zonnepanelen.

Wat is de ideale hellingshoek zonnepanelen plat dak

Met de hellingshoek drukken we uit hoe schuin de zonnepanelen op het dak liggen. Het voordeel van een plat dak is dat de panelen in principe in iedere hellingshoek gelegd kunnen worden. Wij gebruiken SolarStell bevestigingsmateriaal, met bij landscape een hellingshoek van 13 graden en bij portrait 10 graden. Zo liggen de panelen in de ideale hellingshoek ten opzichte van de zon en behalen ze het hoogste rendement.

Platte bitumen daken en zonnepanelen

Zodra er sprake is van een plat dak (of met een hellingshoek kleiner dan 4 graden) gebruiken we een speciaal systeem om de panelen te plaatsen. Dit systeem heeft de vorm van een driehoek en dat zorgt ervoor dat de panelen schuin staan en zo vastgezet kunnen worden. De driehoekige steun voorzien we van ballast, veelal tegels, om te zorgen dat ze niet verschuiven onder invloed van wind.

De zonnepanelen worden met klemmen vastgeschroefd aan de steunen en samen met de ballast zorgt dat ervoor dat het geheel stevig blijft staan. De hoeveelheid ballast is afhankelijk van de hoogte van het dak en het windgebied.

Bitumen met grinddaken en zonnepanelen

Op een dak waar grind ligt, verplaatsen wij normaliter eerst het grind op de plek waar het montagesysteem komt te staan om vervolgens het montagesysteem direct op het bitumen te plaatsen. Dit is alleen mogelijk als we al het grind goed kunnen verwijderen omdat er bij het achterblijven van enkele steentjes onder de frames gevaar voor lekkage is. Bij een wat ouder dak met fijn grind is het soms beter om de frames op het grind te plaatsen zodat de druk (minder druk dan als u er op staat) over alle steentjes verspreid wordt.

Hoeveel zonnepanelen op een plat dak?

Het aantal zonnepanelen dat op uw dak past is uiteraard afhankelijk van de afmetingen van uw dak, maar ook van de opstelling van de panelen. Onze expert bepaalt wat de beste opstelling is voor uw dak. Hierbij wordt rekening gehouden met obstakels die voor schaduw op de zonnepanelen kunnen zorgen. Zoals bijvoorbeeld een schoorsteen, uitbouw of bomen. Zoveel mogelijk zonnepanelen op een plat dak plaatsen is niet altijd de beste oplossing. Soms kunt u met net iets minder panelen, per saldo een beter resultaat behalen.
Onze expert kan u precies vertellen wat de ideale hoeveelheid panelen is voor uw dak. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Afstand tussen zonnepanelen op plat dak

Niet alleen de hellingshoek, maar ook het formaat van de zonnepanelen en de afstand tot de rand van het dak spelen een rol. Dit om te voorkomen dat draaiwinden aan de randen van het dak schade veroorzaken aan de zonnepanelen.
 

Terug naar overzicht

Weten of uw dak geschikt is?

Onze expert kan u in een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing voor u is.

Vraag een gesprek aan

Weten of uw dak geschikt is?

Onze expert kan u in een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing voor u is.

Vraag een gesprek aan