Zonnepanelen voor een schuin dak

Zonnepanelen op schuin dak

Terug naar overzicht

Eigenlijk kunt u op ieder dak zonnepanelen plaatsen, maar een schuin dak is het meest geschikt. Dat komt omdat het dak al in de juiste hoek naar de zon staat. Hierdoor zijn de panelen makkelijker te installeren, en bent u zeker van een goed rendement.

Schuine daken en zonnepanelen bevestigen

In veel gevallen zijn schuine daken bedekt met dakpannen, van Oud-Hollandsche tot sneldekkers. Deze dakpannen rusten op panlatten waar dakhaken aan bevestigd worden. Soms worden de dakhaken geschroefd, maar dan moet er wel voldoende houvast zijn. Aan deze dakhaken bevestigen we een rails waar de panelen op worden bevestigd.

Golfplaten

Het plaatsen van zonnepanelen op golfplaten daken gebeurt door middel van golfplaten montagebeugels. De montagebeugels worden (waterdicht) op de golfplaten geschroefd en daaraan bevestigen de rails. Het is van belang om de afstand tussen de gordingen en dwarsliggers goed na te meten. Als die (te) ver uit elkaar liggen, dan is de stevigheid vaak onvoldoende en is plaatsing lastig.

Rieten daken en zonnepanelen

Op rieten daken kunnen geen zonnepanelen geplaatst worden. Een rieten dak zakt door de jaren heen wat in. Ook al bevestigen we de panelen met voldoende afstand tot het riet, dan zorgt het inzakken van het riet ook voor verzakking van de panelen, waardoor ze mogelijk in aanraking komen met het riet. Daarmee komt ook de brandveiligheid in gevaar, want de panelen kunnen behoorlijk warm worden. Er zijn dus technische complicaties, maar ook is het moeilijk om een verzekeraar te vinden om uw woning te verzekeren.

Draagconstructie op schuin dak

Het plaatsen van een draagconstructie, zoals bij platte daken, raden wij af bij een hellingshoek van meer dan 4 graden. Het zonnepaneelsysteem kan onder invloed van wind schuiven en de kans bestaat daardoor dat scheuren in uw dakbedekking ontstaan, met lekkage als gevolg.

Asbestgolfplaten en zonnepanelen

Als professioneel installatiebedrijf mogen wij niet op daken werken waar asbest in verwerkt is. Bevat uw dak asbest? Dan dient dit eerst verwijderd te worden door een gespecialiseerd bedrijf. Voor agrarische bedrijven bestaat in sommige provincies een subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Deze regeling maakt het mogelijk om in één keer het dak te verbeteren.

Damwandprofieldaken en zonnepanelen

Een damwandprofieldak is bijna hetzelfde als een golfplatendak. Het verschil is dat we hier bij montage kiezen voor staaldakbeugels. Beugels plaatsen we in combinatie met een strook EPDM om ervoor te zorgen dat de schroeven (metalen zelftappers) de beugel waterdicht op het damwandprofiel trekken.
 
 

Terug naar overzicht

Weten of uw dak geschikt is?

Onze expert kan u in een vrijblijvend adviesgesprek vertellen of uw dak geschikt is en wat de beste oplossing voor u is.

Vraag een gesprek aan

Weten of uw dak geschikt is?

Onze expert kan u in een vrijblijvend adviesgesprek vertellen of uw dak geschikt is en wat de beste oplossing voor u is.

Vraag een gesprek aan