Hoe duurzaam zijn zonnepanelen

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen

Terug naar overzicht

Zonnepanelen zijn een goede investering voor de toekomst en uw maandelijkse energielasten gaan direct omlaag. Maar hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu eigenlijk? En hoe groen is groene stroom van zonnepanelen?

Groene stroom van zonnepanelen

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in energie, die vervolgens door de omvormer geschikt wordt gemaakt voor gebruik in huis. Een bijzonder duurzaam proces, want er komen geen fossiele brandstoffen aan te pas en er is geen sprake van schadelijk uitstoot. Zonne-energie is daardoor de meest duurzame energiebron voor uw woning. Maar hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen?

De productie van zonnepanelen en duurzaamheid

Hoe duurzaam de productie van zonnepanelen is, hangt vooral af van de generatie zonnepanelen.

Al bijna 200 jaar weten we dat we energie kunnen halen uit zonlicht, maar slechts enkele decennia zijn er rendabele zonnepanelen voor consumenten op de markt. De ontwikkeling van zonnepanelen kwam in een stroomversnelling door de oliecrisis van eind jaren 70 van de vorige eeuw.

Eerste generatie zonnepanelen
De eerste generatie zonnepanelen was verre van duurzaam te noemen door het gebruik van zonnecellen, glas en zware chemicaliën. Zonnepanelen van deze generatie worden niet veel meer gebruikt.

Tweede generatie zonnepanelen
De tweede generatie werd gemaakt met silicium. Ook niet heel duurzaam, want het kost veel energie en uitstoot om silicium te delven.

Derde generatie zonnepanelen
Zonnecellen van de derde generatie maken deels gebruik van silicium en deels van andere materialen als polymeren. De zonnepanelen zijn goedkoper en sneller te produceren, waardoor de duurzaamheid verbetert.

Vierde generatie zonnepanelen
Zonnepanelen van de nieuwste generatie zijn gemaakt van organische en herbruikbare materialen, waardoor zowel de efficiënte als de duurzaamheid veel groter zijn geworden. De energie die het kost om deze panelen te produceren is in één tot twee jaar tijd terugverdiend.

De ontwikkelingen in de productie van zonnepanelen volgen elkaar steeds sneller op. Daarom is het te verwachten dat de energie die het kost om zonnepanelen te produceren steeds sneller wordt terugverdiend en dat er steeds minder energie voor nodig is.

Meer weten over groene stroom met zonnepanelen?

Wilt u meer weten over besparen met zonnepanelen, groene stroom en duurzaamheid? Onze zonnepanelenspecialisten kunnen u er alles over vertellen.
Maak vandaag nog een afspraak met een specialist van EnergieWonen.

Terug naar overzicht

Heeft u een eigen dak?

Dan is de kans groot dat u flink kunt besparen. Onze expert kan u vertellen hoe.

Vraag een gesprek aan

Heeft u een eigen dak?

Dan is de kans groot dat u flink kunt besparen. Onze expert kan u vertellen hoe.

Vraag een gesprek aan