Zonnepanelen verzekeren

zonnepanelen verzekeren

Terug naar overzicht

U moet er toch niet aan denken dat uw zonnepanelen worden gestolen of beschadigd door brand of noodweer. Daarom wilt u uw kostbare zonnepanelen waarschijnlijk zo goed mogelijk verzekeren. Dan is het wel verstandig om eerst te controleren wat er al onder uw huidige verzekeringen valt.

Is een aparte zonnepanelen verzekering noodzakelijk?

Sommige mensen sluiten een verzekering af om hun zonnepanelen te beschermen tegen schade door slecht weer, brand of diefstal. Maar wellicht dekt uw huidige polis dit al en heeft u helemaal geen extra verzekering nodig. We hebben een aantal situaties voor u op een rij gezet:

  • Wanneer u een eigen woning bezit dan heeft u meestal een opstalverzekering. In dit geval is het verstandig om bij uw verzekeraar te checken of zonnepanelen daar ook onder vallen.
  • Als uw zonnepalen op een plat dak liggen is het goed om na te vragen of u ook verzekerd bent tegen diefstal van uw panelen.
  • Ook is het goed om te controleren of uw zonnepanelen verzekerd zijn tegen schade door weersomstandigheden. Dit is niet vanzelfsprekend het geval. 

Opstalverzekering en inboedelverzekering

De meeste huizenbezitters hebben een opstalverzekering. Dit is geen verplichting maar wel aan te raden. Deze verzekering dekt alles wat aan het huis vast zit, dus ook uw zonnepanelen. Wel is het verstandig om te melden bij uw verzekeraar dat u zonnepanelen op uw woning hebt geplaatst. Mogelijk moet de herbouwwaarde van uw woning worden verhoogt met de waarde van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen op een plat dak verzekeren

Zonnepanelen op een plat dak worden in tegenstelling tot zonnepanelen op een schuin dak niet vast geschroefd. Hierdoor zijn ze diefstalgevoeliger. De meeste verzekeringen betalen alleen uit bij diefstal als er is ingebroken. Dus wanneer u een opstalverzekering heeft is het verstandig om na te vragen of gestolen panelen zonder inbraakschade wel worden vergoed.

Zonnepanelen verzekeren tegen natuurrampen

Bij natuurrampen door extreem slechte weersomstandigheden zijn zonnepanelen kwetsbaar. Omdat bij een natuurramp veel mensen getroffen worden, betalen verzekeraars vaak niets uit. Daarom is het goed om voor een verzekeraar te kiezen die ook schade dekt die door een natuurramp is ontstaan.

Kosten en baten zonnepanelen verzekering

De kosten voor het apart verzekeren van uw zonnepanelen verschillen per verzekeraar. Vaak zijn de zonnepanelen al inbegrepen in de verzekering. Als dit niet het geval is, kunt u hier wel voor kiezen. U hebt dan de zekerheid dat u in het geval van schade de onkosten uitgekeerd krijgt. Ook wanneer deze schade door inbraak of natuurramp wordt veroorzaakt. Wanneer uw zonnepanelen tijdelijk geen stroom opwekken moet u extra stroom kopen bij uw energieleverancier. Dit valt voor de verzekeraar ook onder ‘schade’ en zal dus vergoed worden. 

Hulp bij het kiezen van de juiste verzekering

Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om in de wirwar van verzekeringen de bomen door het bos te zien. Als klant van EnergieWonen kunt u voor uw zonnepanelen verzekering terecht bij onze partner PV Insurance. Zij zijn expert op dit gebied en helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Terug naar overzicht

Meer weten over het verzekeren van zonnepanelen?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek alles vertellen over het al dan niet verzekeren van uw zonnepanelen.

Vraag een gesprek aan

Meer weten over het verzekeren van zonnepanelen?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek alles vertellen over het al dan niet verzekeren van uw zonnepanelen.

Vraag een gesprek aan