Waarom zonnepanelen een goede investering zijn

Zijn zonnepanelen een goede investering

Terug naar overzicht

Van alle mogelijkheden om te investeren in uw woning levert de installatie van zonnepanelen de komende jaren het meeste op. Zo heeft het economisch bureau van de ING Bank berekend.

Zonnepanelen zijn de meest winstgevende optie om uw huis duurzamer te maken. Een investering in zonnepanelen levert dan ook meer op dan het isoleren van uw huis of het installeren van een warmtepomp.

Energiekosten stijgen zonder verduurzaming

Een belangrijke oorzaak van het toenemende rendement door zonnepanelen is de stijging van de energiekosten tot 2030. Huiseigenaren die niet aan verduurzaming doen zien de kosten voor energie met 13% stijgen door hogere marktprijzen en hogere belastingen.

Door hogere energieprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om te kiezen voor duurzame maatregelen. Maar niet alle maatregelen werken goed uit voor de portemonnee. Zo is aansluiting op het warmtenet of investeren in een elektrische warmtepomp op tot 2030 niet rendabel.

Ook een hybride warmtepomp levert op dit moment niet veel financieel voordeel, maar kan in 2030 wel zo’n € 3.000 opleveren, aldus het onderzoek van de ING.

Wat echter direct zijn geld waard is, is goede woningisolatie én het investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen leveren op de korte termijn het meeste op.

Netto contante waarde van de investering

  2019 2030
 zonnepanelen  € 5.900  € 6.600
 woningisolatie  € 4.100  € 7.100


Bron: ING

Kortom, nu al investeren in betere woningisolatie en in zonnepanelen, levert snel geld op.

Natuurlijk hangen de exacte bedragen af van het soort woning, uw huishouden en het energieverbruik van uw huishouden. Onze zonnepanelen expert kan u hier alles over vertellen tijdens een adviesgesprek bij u thuis. Gratis én geheel vrijblijvend.

Een goede investering in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren veel beter van kwaliteit geworden, en hebben een langere garantie. Ze leveren een hoger rendement op en zijn goedkoper geworden dankzij technische vooruitgang en subsidies, waardoor de terugverdientijd inmiddels een stuk korter is. Ook kunt u in veel gevallen de btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Uiteraard blijft de investering in zonnepanelen een hele uitgave. Daarom is het verstandig om u vooraf goed op de hoogte te stellen van de besparing en kosten van zonnepanelen voor uw situatie. Onze expert kan door een advies op maat uw persoonlijke situatie goed in kaart brengen.

Wilt u gaan investeren in zonnepanelen?

Wanneer uw dak geschikt is, is het dus vrijwel altijd een goed idee om in zonnepanelen te investeren. Daarbij speelt ook mee dat uw spaargeld geen of nauwelijks rente oplevert. Dan kan het slim zijn juist een uitgave te doen waarmee u uw maandlasten op langere termijn verlaagt en waarmee u de waarde van uw huis verhoogt.

De keuze voor investeren in zonnepanelen is vooral een persoonlijke keuze. Het moet passen bij uw huis, uw huishouden en uw budget. Heeft u belangstelling om zonnepanelen voor u te laten werken? Neem dan contact op met de specialisten van EnergieWonen.

Terug naar overzicht

Meer weten over het verzekeren van zonnepanelen?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek alles vertellen over het al dan niet verzekeren van uw zonnepanelen.

Vraag een gesprek aan

Meer weten over het verzekeren van zonnepanelen?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek alles vertellen over het al dan niet verzekeren van uw zonnepanelen.

Vraag een gesprek aan