Belasting terugvragen zonnepanelen

Percentage

Terug naar overzicht

Wanneer u met uw zonnepanelen meer stroom opwekt dan u zelf gebruikt, wordt deze terug geleverd aan het energienet. U verkoopt uw zelf opgewekte stroom als het ware, waardoor de Belastingdienst u als ondernemer ziet. Hierdoor kunt u de btw die u betaalt bij aanschaf van uw zonnepanelen terug krijgen.

U moet zich als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst om de btw terug te kunnen vragen. U kunt gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) en hoeft dan geen btw af te dragen en maar eenmalig btw-aangifte te doen. Een nadeel is dat u de daaropvolgende drie jaar geen btw meer kunt terugvragen. Ook niet wanneer u extra panelen koopt.

Wat is de btw op zonnepanelen?

Btw is indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten, zoals in dit geval zonnepanelen. In de verkoopprijs van zonnepanelen zit een percentage van 21% btw. Omdat de Belastingdienst u als ondernemer ziet (u verkoopt uw stroom aan uw energiemaatschappij), mag u de btw van een aanschaf voor uw onderneming (zonnepanelen) aftrekken van de btw die u afdraagt over de stroom die u teruglevert aan het net.

Voorwaarde voor het direct terugkrijgen van btw

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor de teruggaaf btw op zonnepanelen, dient u wel aan een aantal voorwaarden te voldoen:

  • U bent particulier
  • Zowel de factuur van de zonnepanelen als het contract met de energieleverancier staan op uw naam
  • Uw zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet
  • U vraagt maximaal €2.499 btw terug

Hulp bij het terugvragen van btw

EnergieWonen is een expert in zonnepanelen. Onze partner ZonnepanelenBTW is een expert in de fiscale vraagstukken omtrent zonnepanelen. We adviseren onze klanten om dit bedrijf in te schakelen om uw btw terug te vragen en de vrijstellingen en documenten met de fiscus te regelen. U kunt de btw natuurlijk ook zelf terugvragen.
Kijk voor meer informatie en tips op www.zonnepanelenbtw.nl .

Hoe snel krijg ik de zonnepanelen btw terug?

Het duurt circa 3 tot 5 maanden voordat u de btw terug krijgt. Dit komt doordat ondernemers per kwartaal btw aangifte moeten doen, en de Belastingdienst uw verzoek dus pas in het volgende kwartaal na aanschaf van uw zonnepanelen in behandeling neemt.

Hoeveel btw kan ik terug krijgen?

Op basis van forfaits berekent de Belastingdienst hoeveel btw u gaat afdragen over de stroom die u verkoopt. Deze forfaits zijn gebaseerd op het totale vermogen van uw zonnepanelensysteem. Op de website van de Belastingdienst kunt zien welk forfait bedrag voor u van toepassing is. Wanneer u meer dan 10.000 Wattpiek aan vermogen heeft, wordt er een aparte berekening gemaakt.

 

Terug naar overzicht

Ook profiteren van btw-teruggave?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Vraag een gesprek aan

Ook profiteren van btw-teruggave?

Onze expert kan u tijdens een vrijblijvend adviesgesprek vertellen wat de beste oplossing is voor uw situatie.

Vraag een gesprek aan