Hoe werkt een omvormer?

Hoe werkt een omvormer

Terug naar overzicht

U heeft besloten om in zonnepanelen te investeren en uw eigen duurzame energie op te gaan wekken. Dan wilt u misschien ook wat meer weten over hoe een en ander is zijn werk gaat. In dit artikel vertellen wij u wat over de werking van de omvormer. Een cruciaal onderdeel van uw zonnepanelensysteem!

Van gelijkstroom naar wisselstroom

De omvormer is een apparaat dat verbonden is met uw zonnepanelensysteem. Het zorgt ervoor dat de gelijkstroom die uw zonnepanelen produceren, omgezet wordt naar wisselstroom die u voor uw elektronische apparaten in huis kunt gebruiken. De omvormer wordt in vaak in de buurt van de meterkast geplaats.

In principe zijn er drie soorten omvormers: Stringomvormers (voor serieel geschakelde zonnepanelen), omvormers met optimizers (voor parallel geschakelde zonnepanelen) en micro omvormers.  Bekijk hier een overzicht van de drie verschillende omvormers en hun belangrijkste eigenschappen.

Wat doet de omvormer

De omvormer zet dus zonne-energie om in bruikbare stroom, maar zorgt er daarnaast ook voor dat de zonnepanelen optimaal presteren. De opbrengst van het systeem wordt continue in de gaten gehouden, zodat de zonnepanelen op de meest effectieve spanning kunnen werken. Zo is de omvormer dus ook verantwoordelijk voor een zo hoog mogelijk rendement, en zoveel mogelijk bruikbare stroom voor in huis.

De omvormer speelt ook nog een belangrijke rol in de beveiliging van het zonnepanelensysteem. Wanneer er bijvoorbeeld een te hoge spanning of frequentie is, schakelt de omvormer zichzelf direct uit.

Soorten omvormers

EnergieWonen heeft drie soorten omvormers beschikbaar voor verschillende situaties:

  • Omvormers met optimizers voor parallel geschakelde zonnepanelensystemen. In deze situatie levert ieder zonnepaneel via een optimizer individueel stroom aan de omvormer. Deze omvormer is met name geschikt voor daken die gedeeltelijk in de schaduw liggen of wanneer er sprake is van afwijkende hellingshoeken. 
  • Stringomvormers voor serieel geschakelde zonnepanelensystemen. In deze situatie zijn alle zonnepanelen in een keten met elkaar verbonden en leveren gezamenlijk stroom aan de omvormer. De voordelen zijn dat er door hogere spanning minder warmteverlies is en dat de gelijkstroom eenvoudiger omgezet kan worden naar bruikbare wisselstroom.
  • Micro-omvormers worden op ieder zonnepaneel geïnstalleerd en zorgen ervoor dat gelijkstroom direct wordt omgezet in wisselstroom. Micro-omvormers worden vaak gebruikt bij een systeem met weinig panelen of verschillende hellingshoeken.

 

Terug naar overzicht

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan