Soorten omvormers

omvormer

Terug naar overzicht

De omvormer is een onmisbare schakel in uw zonnepanelensysteem. Want hiermee wordt de zonne-energie van uw panelen omgezet in stroom die u thuis kunt gebruiken. Als u zonnepanelen bij ons koopt, zal onze expert u ook adviseren over welke omvormer het beste past bij uw situatie.

Wat is een omvormer

De omvormer is een apparaat dat vaak in de buurt van de meterkast wordt gehangen. Het zorgt ervoor dat de stroom die uw panelen opwekken (gelijkstroom) geschikt wordt gemaakt voor gebruik in huis (wisselstroom).

Er zijn verschillende soorten omvormers. Wij maken onderscheid tussen de volgende drie typen omvormers:

Omvormers voor serieel geschakelde zonnepanelen
Serieel geschakelde zonnepanelen zijn allemaal met elkaar verbonden. De panelen vormen een keten, en leveren gezamenlijk een bepaalde hoeveelheid stroom aan de omvormer. Voordelen van dit systeem zijn dat er minder warmteverlies is door hogere spanning en dat de gelijkstroom eenvoudiger omgezet kan worden naar bruikbare wisselstroom. Serieel geschakelde omvormers zijn veelal goedkoper dan andere type omvormers en geschikt voor daken zonder schaduw. De prestatie van het systeem kan als totaal bekeken worden via een portaal of app.

Omvormers voor seriële systemen 

Omvormers voor parallel geschakelde zonnepanelen
Bij parallel schakeling levert ieder zonnepaneel via een optimizer afzonderlijk stroom aan de omvormer. Het voordeel hiervan is dat zonnepanelen niet van elkaar afhankelijk zijn. Zo blijft het systeem ook goed functioneren als sommige panelen minder presteren door bijvoorbeeld schaduw.   De klant kan bij parallelle systemen de prestaties van de afzonderlijke panelen zien.

Omvormers voor parallelle systemen 

Micro omvormers
Bij een zonnepanelen systeem met micro omvormers, wordt achter ieder zonnepaneel een aparte,  kleine omvormer geplaatst. Deze micro omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom direct wordt omgezet naar wisselstroom. Zo hebben minder presterende panelen geen invloed op het geheel en is het mogelijk om per paneel de opbrengst te monitoren. Dit systeem is ook zeer makkelijk uitbreidbaar.

Meer over de  Enphase micro-omvormers

Omvormer vermogen

Om ervoor te zorgen dat uw zonnepanelensysteem een optimaal rendement oplevert, is het van belang een passende omvormer aan te schaffen. Deze omvormer moet voldoende capaciteit hebben om de hoeveelheid opwek van uw zonnepanelen te kunnen verwerken. Daarentegen moet u ook niet een te grote omvormer kopen, omdat u dan overbodige extra kosten maakt en het systeem minder goed kan presteren.

Afhankelijk van uw situatie zal onze expert u een bepaalde omvormer aanbevelen. Bent u benieuwd wat voor u de beste omvormer is? Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Welke omvormer bij schaduw?

Als uw dak gedeeltelijk in de schaduw ligt dan kan het slim zijn om voor een parallel geschakeld systeem of micro omvormers te kiezen. De zonnepanelen presteren hierbij onafhankelijk van elkaar zodat het systeem ook goed blijft werken als enkele panelen door schaduw iets minder opwekken.

Bekijk onze selectie omvormers of maak direct een afspraak met een van onze experts.

 

Terug naar overzicht

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan