Hoeveel energie leveren zonnepanelen?

Opbrengst zonnepanelen

Terug naar overzicht

Tien zonnepanelen leveren gemiddeld 3.000 kWh per jaar*, mits ze op het zuiden gericht zijn en in een hoek van 35-40 graden liggen. Om een nauwkeurige berekening te kunnen maken spelen er echter veel meer aspecten mee, zoals het type paneel, de omvormer, de weersomstandigheden en beperkende omgevingsfactoren zoals schaduwval.

Bij een investering in zonnepanelen spreken we dan ook liever van rendement: hoe winstgevend zijn zonnepanelen? Daarbij is het uiteraard belangrijk hoeveel energie ze opleveren. Maar ook hoeveel kosten ermee gemoeid zijn.

Het rendement op zonnepanelen is de laatste jaren flink gestegen. Zonnepanelen zijn goedkoper geworden in aanschaf en de opbrengst per zonnepaneel is gestegen door verbeterde technieken. Het huidige gemiddelde rendement op zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 3,9% op een spaarrekening*. En dat is ongekend.

*Volgens berekeningen van Milieu Centraal

De hoeveelheid energie per paneel is van veel factoren afhankelijk

De hoeveelheid energie die zonnepanelen in de praktijk leveren is van veel factoren afhankelijk. Op sommige van die factoren kunt u zelf invloed uitoefenen, andere zijn een gegeven waar we het mee zullen moeten doen.

Type zonnepanelen
De zonnepanelen die wij standaard aanbieden zijn speciaal geselecteerd en altijd uit het topsegment. Hierdoor zijn onze panelen van de beste kwaliteit en leveren ze ook op langere termijn het hoogste rendement. Zo zijn onze klanten verzekerd van een zorgeloze en duurzame investering.

Type omvormer
Hoeveel energie uw zonnepanelen opwekken is ook afhankelijk van het type omvormer. Omvormers voor parallel geschakelde zonnepanelen of micro omvormers zorgen meestal voor een hogere opwek. Bij parallelschakeling levert ieder zonnepaneel namelijk individueel stroom aan via een eigen optimizer of micro omvormer, waardoor minder presterende panelen geen invloed hebben op het gehele systeem.

Weersinvloeden
Voor een optimaal rendement is het essentieel dat de zon schijnt. Hoe meer zonuren de regio heeft waarin u woont, hoe meer energie de zonnepanelen opleveren.

Aan de kust is het aantal zonuren hoger dan in het binnenland. Volledige bewolking of juist te felle zon in de zomer hebben dan weer een negatieve invloed op de opbrengst. De afgelopen jaren zijn het aantal zonuren hoger geweest dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Dit is mogelijk een resultaat van klimaatverandering. Zonnepanelen warmen bij extreme hitte te veel op, waardoor energie verloren gaat en de zonnepanelen op die dagen minder goed werken. De ideale situatie voor zonnepanelen is eigenlijk een lente dag met stralende zon.

Positie op het dak
Een plaatsing op het zuiden onder een hoek van 35 tot 40 graden is ideaal voor zonnepanelen. Maar ook de combinatie oost-west is erg geschikt omdat u hiermee de opwek spreidt over de hele dag.

Beperkingen
Een rol in de energie-opbrengt spelen ook beperkingen in de vorm van schaduw op de panelen. Een dakkapel, bomen, schoorsteen of daken van buren kunnen een negatieve invloed hebben op de opbrengst per zonnepaneel. In zo’n geval adviseren wij om voor micro omvormers te kiezen. Deze zorgen ondanks de niet ideale situatie voor een optimale opbrengst.

Vervuiling
Met het ouder worden van zonnepanelen kan ook vervuiling een rol gaan spelen bij de hoeveel energie die zonnepanelen leveren. Hoewel regenbuien het meeste vuil wegspoelen, kunnen er in de loop der jaren stukjes algen, stof en ander vuil vast blijven zitten aan de panelen. Wij adviseren onze klanten om niet zelf de panelen schoon te maken, of hooguit met water zonder schoonmaakmiddel.

Hoeveel energie leveren zonnepanelen in uw situatie?

Het daadwerkelijke rendement van zonnepanelen is dus van verschillende factoren afhankelijk. Veel van die factoren zijn terug te voeren op uw persoonlijke situatie.

Om een goede inschatting te kunnen maken van de hoeveelheid energie die u in uw situatie kunt opwekken, komt onze expert graag bij u langs. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek neemt onze zonnepanelenexpert alle opties met u door en maakt een berekening van de kosten en het rendement. Zo kunt u een weloverwogen keuze voor zonnepanelen maken.

 

Terug naar overzicht

Ook geld verdienen met uw dak?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Ook geld verdienen met uw dak?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan