Wat is terugverdientijd?

terugverdientijd zonnepanelen

Terug naar overzicht

De terugverdientijd van zonnepanelen is de tijd waarin u het aanschafbedrag van uw zonnepanelen terugverdient door te besparen op uw energierekening. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van de prestaties van uw zonnepanelen en de aanschafprijs van uw zonnepanelensysteem. Doorgaans is de terugverdientijd tussen de 6 en 8 jaar. Uw systeem gaat zo’n 25 jaar mee en levert, na te zijn terugverdiend, dus nog zo’n 17 tot 19 jaar lang jaarlijks geld op.

Terugverdientijd berekenen zonnepanelen

De terugverdientijd is natuurlijk belangrijk bij zonnepanelen kopen. De snelheid waarmee u uw investering terugverdiend is afhankelijk van veel factoren, zoals van het aantal zonnepanelen, de kwaliteit van uw panelen, de lichtinstraling en het berekende rendement van uw installatie.

Voorbeeldberekening

Het huishouden van de familie Smit bestaat uit drie personen. Samen verbruiken zij ongeveer 3700 kWh per jaar. Daarvoor betalen zij bij een reguliere energieleverancier gemiddeld €0,22 voor een kWh en ongeveer €740.- per jaar voor stroom.  Voor dit verbruik heeft u een zonnepaneleninstallatie van 12 panelen nodig. Daarbij komen de kosten van een omvormer voor een schuin dak.

De terugverdientijd berekenen we door de totale kosten van de investering (bijvoorbeeld €5.200) te delen door de jaarlijkse energiekosten van de reguliere leverancier. €5.200: €740.- is een uitkomst van 7 jaar waarin u uw investering terugverdiend. Daarna gaan uw zonnepanelen geld opleveren.  Aangezien de levensduur minimaal 25 jaar is, bespaart u daarna een behoorlijk bedrag per jaar. Bovendien kunt u teveel opgewekte energie terug verkopen aan de energieleverancier.

De weersinvloeden

Meer zonlicht zorgt voor meer opbrengst en een kortere terugverdientijd. Dat betekent echter niet dat uw zonnepanelen niets meer opbrengt bij bewolking. Ook bij diffuse lichtstraling werken de zonnepanelen, maar het aantal zonuren is dan wel een belangrijk uitgangspunt. Bij meer zonuren kunt u een hogere opbrengst van het systeem verwachten.

Ook de buitentemperatuur bepaalt het rendement van zonnepanelen. Bij hogere temperaturen kan het rendement minder worden. Koele dagen met veel zon zijn ideaal voor een optimaal resultaat. Komt de temperatuur boven de 25 graden Celsius? Dan zorgt dat voor ongeveer 0.5% minder opbrengst per graden warmer.

De elektriciteitsprijs en salderingsregeling

Ook de elektriciteitsprijs is van invloed op de terugverdientijd. Deze fluctueert per jaar. Dit is een factor om rekening mee te houden bij berekening van het rendement van uw zonnepanelen. Bij een stijgende energierekening met hetzelfde verbruik is het extra aantrekkelijk om zelf uw energie op te wekken. Vaak is het mogelijk om btw terug te vragen van uw zonnepaneleninstallatie. EnergieWonen werkt samen met ZonnepanelenBTW, de specialist op het gebied van teruggave van zonnepanelen btw.

Opgewekte stroom die u niet gebruikt levert u terug aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling krijgt u daarvoor een tarief dat gelijk is aan dat van de stroom die u afneemt op momenten dat u weinig opwekt. Vanaf 2023 wordt de regeling echter afgebouwd en zal dit, wanneer u in de toekomst zonnepanelen gaat aanschaffen, effect hebben op de terugverdientijd. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om te salderen. Als u nu zonnepanelen koopt kunt u de komende jaren dus nog blijven salderen en heeft de afbouw van de salderingsregeling nog weinig effect op de terugverdientijd.

 

Terug naar overzicht

Benieuwd wat uw terugverdientijd is?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Benieuwd wat uw terugverdientijd is?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan