Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

levensduur zonnepanelen

Terug naar overzicht

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Daardoor is het niet alleen een hele goede investering, maar u verdient ook nog jarenlang aan de opbrengst van uw zonnepanelen nadat u uw investering hebt terugverdiend. De opbrengst neemt in de loop der jaren wel iets af, maar veel producenten van zonnepanelen garanderen na 25 jaar nog steeds een capaciteit van meer dan 80%. EnergieWonen verkoopt zonnepanelen die zelf meer dan 90% vermogensgarantie hebben. Dit heeft zeer veel invloed op het totale rendement van de zonnepalen.

Levensduur omvormer

Uiteraard zijn de panelen niet de enige onderdelen in het systeem. Naast de bekabeling, speelt met name de omvormer een belangrijke rol in het functioneren van uw zonnepanelensysteem. De levensduur van de omvormer is meestal korter dan die van de panelen, waardoor deze tijdens de levensduur van het systeem mogelijk vervangen zal moeten worden.

EnergieWonen gebruikt alleen de beste omvormers, met een productgarantie tussen de 10 en 25 jaar. Hierdoor neemt de kans op problemen met uw zonnepanelensysteem nog verder af.

Vermogensgarantie

De meeste zonnepanelen hebben een standaard vermogensgarantie van minimaal 80 procent na 25 jaar. In de praktijk is gebleken dat deze garantie ook echt haalbaar is, mits het gehele zonnepanelensysteem goed onderhouden wordt. U kunt er dus vanuit gaan dat uw zonnepanelen na 25 jaar nog steeds het overgrote deel van de oorspronkelijke opbrengst produceren. De vermogensgarantie staat altijd vermeld op de datasheets van de betreffende panelen en is daarmee helder voor de consument bij het aanschaffen van zonnepanelen.

Goed onderhoud zonnepanelen

Omdat de zonnepanelen onder een schuine hoek op het dak worden geplaatst, zorgen regen en wind ervoor dat de panelen niet snel vies worden. Het is daardoor niet perse noodzakelijk om ze regelmatig te laten reinigen. Wel is het aan te bevelen om dit eens in de vijf jaar te doen. Zonnepanelen schoonmaken kan over het algemeen met water zonder schoonmaakmiddel. Het is verstandig om hierbij geen chemische schoonmaakmiddelen te gebruiken of harde borstels. Dat kan het anti-reflectiecoating van de zonnepanelen beschadigen.

Vakkundige montage

Goede montage van uw zonnepanelensysteem is ook van belang voor de levensduur. Wanneer u kiest voor de gecertificeerde installateurs van EnergieWonen, dan weet u zeker dat er gebruik wordt gemaakt van goede bekabeling en aansluitingen, en dat uw zonnepanelen en toebehoren vakkundig worden gemonteerd. Daarnaast heeft u bij EnergieWonen standaard 10 jaar garantie op de installatie.

Opbrengst zonnepanelen monitoren

Omdat uw zonnepanelen ongemerkt hun werk doen is het niet altijd direct te zien of alles nog goed functioneert. Daarom is het verstandig om zelf de opbrengst van uw panelen goed in de gaten te houden. Als u de opbrengst van uw zonnepanelen wekelijks bekijkt, kunt u een eventuele stroring of defect snel signaleren.
Afhankelijk van welke omvormer u heeft, kunt u gebruik maken van de app voor smartphone en tablet of de portal via uw internetbrowser op uw computer, om de status van uw zonnepanelensysteem te monitoren en te analyseren.

Duurzame investering

Zonnepanelen gaan dus met gemak minstens 25 jaar mee. Een goede investering voor uw portemonnee en voor een duurzame toekomst! Direct beginnen met besparen? Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze experts.

 

Terug naar overzicht

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan