Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Terug naar overzicht

Als u zonnepanelen overweegt, vraagt u zich wellicht af of uw dak wel geschikt is. Het goede nieuws: veel daken zijn in principe geschikt voor zonnepanelen, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Zonnepanelen brengen het meeste op als:

  • ze op het zuiden gericht liggen. Maar ook de combinatie oost-west is erg geschikt omdat u hiermee de opwek spreidt over de hele dag.
  • ze onder een ideale hoek van tussen de 35 en de 40 graden geplaatst kunnen worden.
  • er geen beperkingen in de vorm van schaduw van gebouwen, bomen of andere objecten zijn.

Is het dak gericht op het zuiden?

Het is ideaal als de zonnepanelen precies richting het zuiden gericht zijn. Dat kan als de schuine kant van het dak op het zuiden ligt. Of als we de zonnepanelen op een plat dak kunnen plaatsen, want dan is het makkelijker om de ideale positie te kiezen.

Maakt het uit wat voor soort dak ik heb?

Voor het installeren van zonnepanelen zijn schuine daken met dakpannen het meest gangbaar, maar zonnepanelen kunnen uiteraard ook op een plat dak geplaatst worden. In beide gevallen is het van belang dat het dak goed onderhouden is.

Zonnepanelen op een rieten dak

Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak is specialistisch maatwerk en wordt op dit moment niet door EnergieWonen aangeboden. Wanneer de zonnepanelen op het riet worden geplaatst, zal het onderliggende riet wel nat worden, maar moeilijk drogen. Hierdoor kan de kwaliteit van het riet snel achteruit gaan. De panelen dienen dus in samenwerking met een vakkundig rietdekker tussen het riet geplaatst te worden.

Bijzondere daken

Er zijn nog meer daken waar plaatsing van zonnepanelen niet mogelijk is of veel aanpassingen vergt waardoor de installatie erg duur kan worden. Op sommige daken kan niet veilig gewerkt worden, zonder veel aanpassingen te doen. Daardoor kunnen de kosten oplopen. Informeer bij uw adviseur of uw dak geschikt is. De beoordeling hiervan wordt vooraf gedaan en met u besproken, waardoor u niet tegen verrassingen aanloopt.

Wat is de ideale hoek voor zonnepanelen?

Van 35 tot 40 graden is de ideale hoek om de meeste zon van die 1.957 uren op te vangen. Of dit haalbaar is hangt af van de helling van uw dak. Op een plat dak kunnen we de panelen in principe in de ideale hellingshoek en de ideale richting plaatsen.

Hoe zit het met schaduwval?

De grootste beperkende factor voor zonnepanelen is schaduw. Hierbij is het goed om op de volgende zaken te letten:

  • Zijn er grote gebouwen die een deel van de dag schaduw op uw dak werpen, zoals flats of een kerktoren?
  • Staan er hoge bomen of windmolens in de omgeving?
  • Hoe zit het met de daken van de buren?
  • Zijn er dakkapellen, schoorstenen of andere objecten die een schaduw kunnen werpen?

Als de panelen een deel van de dag in de schaduw liggen, daalt de opbrengst van uw zonnepanelensysteem snel, zeker wanneer u een in serie geschakeld systeem heeft. Serieel geschakelde zonnepanelen vormen een keten en leveren gezamenlijk een bepaalde hoeveelheid stroom aan de omvormer. Hierbij geldt dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel.

Een schaduw beperking kunnen we deels oplossen door de panelen parallel geschakeld te installeren of met micro-omvormers of power-optimizers, waarbij de opbrengst van elk paneel maximaal wordt benut.

Oppervlak en draagkracht van het dak

Wanneer u een plat dak heeft is het goed om na te gaan of uw dak voldoende draagkracht heeft voor een zonnepanelensysteem. Het oppervlak van uw dak bepaald vervolgens de hoeveelheid zonnepanelen die u kunt plaatsen, en dus ook of het voor u rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen. Onze expert komt graag bij u langs om uit te rekenen wat de ideale hoeveel zonnepanelen is voor uw situatie. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Terug naar overzicht

Weten of uw dak geschikt is?

Onze expert kan u in een vrijblijvend adviesgesprek vertellen of uw dak geschikt is en wat voor u de beste oplossing is.

Vraag een gesprek aan

Weten of uw dak geschikt is?

Onze expert kan u in een vrijblijvend adviesgesprek vertellen of uw dak geschikt is en wat voor u de beste oplossing is.

Vraag een gesprek aan