Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak

Terug naar overzicht

Hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen is niet in alle gevallen een relevante vraag. In de meeste situaties is het beter om de vraag te stellen ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om in mijn energiebehoefte te voorzien’. Toch geven wij u in dit artikel een aantal handvaten om een globale berekening te kunnen maken. Wanneer u exact wilt weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, dan kan onze expert u dat vertellen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis.

Misschien denkt u: hoe meer zonnepanelen er op mijn dak passen, hoe beter het is voor mijn energierekening. Maar dat dat niet altijd het geval is, laten we u graag in het artikel ‘Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig’ zien.

Het aantal benodigde zonnepanelen voor uw situatie hangt in het algemeen af van drie factoren:

  • De ruimte op uw dak.
  • Het energieverbruik van uw huishouden.
  • Het budget dat u beschikbaar heeft voor zonnepanelen.

In theorie kunt u uw dak helemaal vol leggen met zonnepanelen, maar voor de meest effectieve opstelling houdt u rekening met de volgende aspecten:

  • Schoorstenen, dakkapellen, dakramen en pijpjes op het dak kunnen schaduwen werpen en ruimte innemen.
  • Een deel van het dak kan in de schaduw liggen door daken van buren, bomen en andere obstakels.
  • Bij een plat dak speelt mee dat de zonnepanelen op een stellage geplaatst worden, in de juiste hoek naar de zon toe. Dit zorgt ervoor dat ze op voldoende afstand van elkaar gezet moeten worden en niet het hele dak gevuld kan worden met zonnepanelen.
  • Er kunnen niet genoeg panelen op uw dak passen om in de energiebehoefte van uw huishouden te voorzien.
  • Of er kunnen meer panelen op uw dak passen om in uw energiebehoefte te voorzien.

Wat kunt u nu het beste doen? Allereerst hangt het ervan af of u een plat dak of een schuin dak heeft. Zo hebben bijvoorbeeld de REC zonnepanelen van EnergieWonen een afmeting van 1721x1016 cm.

Voorbeeldberekening aantal zonnepanelen op plat dak
Uitgaande van een afstand van 50 cm tussen de rijen zonnepanelen, moet u rekening houden met circa 2,5 m2 die u per paneel nodig heeft op een plat dak.

Voorbeeldberekening aantal zonnepanelen op schuin dak
Op een schuin dak kunt u meer zonnepanelen kwijt. De zonnepanelen kunnen tegen elkaar aan liggen bij een schuin dak. Rekent u met 1,5 m2 die u per zonnepaneel nodig heeft.

Let erop dat bovenstaande rekenvoorbeelden schoorstenen, dakkapellen en dakramen buiten beschouwing laten. Ook is het belangrijk om na te gaan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Snel inzicht in het aantal zonnepanelen dat op uw dak past?

Het beste advies voor het aantal zonnepanelen op uw dak is een inschatting ter plekke van een specialist. EnergieWonen komt graag bij u thuis langs voor een advies op maat. Dan kan de hele situatie goed bekeken en gemeten worden. Veel zonnepanelen bedrijven brengen alleen een offerte uit op basis van satellietbeelden en google streetview. Hoewel dat een goede eerste indicatie is, is de realiteit vaak weerbarstiger. Daarom is een advies bij u thuis altijd beter en meer op maat.

Hou rekening met toekomstige veranderingen

Wanneer u een verandering in uw huishouden verwacht, is het verstandig om hier meteen op in te spelen. Denk hierbij aan groter wordende kinderen, een elektrische auto of een warmtepomp. Hierdoor zal uw elektriciteitsverbruik groter worden. Door nu al de extra panelen te laten installeren bent u voorbereid op de verwachte uitbreiding. Daarnaast bent u dan goedkoper uit dan wanneer u twee keer een installatieploeg laten langskomen.

Uw adviseur van EnergieWonen kan samen met u bepalen wat het meest optimale aantal panelen voor uw situatie is.

Terug naar overzicht

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen?

Onze expert kan dit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek nauwkeurig voor u berekenen.
Vraag een gesprek aan

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen?

Onze expert kan dit tijdens een vrijblijvend adviesgesprek nauwkeurig voor u berekenen.
Vraag een gesprek aan