Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen

Terug naar overzicht

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen. Deze zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium, en geleiden alleen stroom met behulp van licht. Wanneer er zonlicht op het paneel valt, ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve lading aan de bovenkant van de cel en de negatieve lading aan de onderkant. De stroom die hierdoor vrij komt noemen we gelijkstroom.

De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die uw zonnepanelen hebben opgewekt wordt omgezet naar wisselstroom die u in huis kunt gebruiken. En als u niet al uw zelf opgewekte stroom gebruikt, gaat de resterende zonne-stroom naar het elektriciteitsnet.

Uw opbrengst verhogen met optimizers of micro-omvormers

Om zoveel mogelijk stroom uit uw zonnepanelen te halen is een juiste ligging van belang. Zo moet de hellingshoek van het dak goed zijn, moet er zo min mogelijk schaduw zijn, en is het dak liefst op het zuiden gericht.

Wanneer u in serie geschakelde zonnepanelen hebt, kan schaduwval op een deel van de panelen een negatief effect hebben op de opbrengst van alle panelen. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van optimizers of micro omvormers. Ieder zonnepaneel krijgt dan een eigen optimizer of micro omvormer, waardoor de volledige opbrengst per paneel behouden blijft, en het systeem niet meer afhankelijk is van de zwakste schakel.

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Ook wanneer de zon minder vaak schijnt kunt u blijven profiteren van uw zonepanelensysteem. Ook tijdens veel winterdagen is er soms nog voldoende instraling om stroom op te wekken. Uiteraard wel minder dan op een zonnige zomerse dag, maar wat u tekortkomt vult u aan vanuit het net.

In de zomer is het vaak precies andersom, en wekt u meer stroom op dan u verbruikt. Deze te veel opgewekte stroom kunt u terugleveren aan uw energieleverancier.
Wat welk seizoen of weersomstandigheid het ook is, u profiteert altijd van uw zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

De aanschaf van zonnepanelen is flinke investering, maar ook een hele goede. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen. Doordat u de BTW meestal terugkrijgt, is de terugverdientijd korter en ligt deze meestal tussen de 6 tot 8 jaar. Lees hier meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

 

Terug naar overzicht

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan

Een persoonlijk zonnepanelen advies?

Maak dan snel een afspraak met een zonnepanelen expert van EnergieWonen voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vraag een gesprek aan