• Vragen? Bel ons: 088 55 66 770

  • Nu geopend (tot 21:00)
  • Jacqueline, Manager Klantenservice

Direct persoonlijk advies?

Soorten zonnepanelen

Er zijn verschillende typen zonnepanelen

  • Polycrystalyne
  • Monocrystalyne
  • Dunnefilm of amorf
  • CIS panelen

Polycrystalyne panelen


Soorten zonnepanelen: Polycrystaline - EnergieWonenPolycrystalyne panelen worden samengeperst uit brokken silicium. Ze zijn veelal blauw van kleur en hebben een kristalachtig uiterlijk. Deze panelen worden in enorme volumes geproduceerd en zijn daardoor vaak scherp geprijsd. Het rendement was vroeger minder dan monocrystalyne panelen, maar dat verschil is door de jaren heen steeds kleiner geworden.
De structuur met blauwe vlokken en de kleur vindt niet iedereen even mooi. Daarom wordt steeds vaker ook een donkerder cel gebruikt en worden de cellen gemonteerd op een zwarte achterplaat. Dit polyblack-paneel heeft een fraaier uiterlijk, hoewel de blauwe vlokkenstructuur altijd zichtbaar blijft.

Monocrystalyne panelen


Soorten zonnepanelen: Monocrystalyne - EnergieWonenMonocrystalyne panelen worden volgens het 'Becquerel-principe' geproduceerd, waardoor de cel één geheel is. Veelal diep donkerblauw tot zwart van kleur. De cel is rond, maar het paneel wordt vierkant gezaagd. Vaak zie je dan dat de hoeken nog rond zijn en witte stukjes op het paneel laten zien.
Het rendement van monocrystalyne panelen is iets hoger dan bij polycrystalyne panelen. Echter, dat verschil is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Als monocrystalyne panelen op een zwarte achterplaat worden gemonteerd, noemen we dat 'all-black-panelen'.

Dunne film panelen

Bij dunne film panelen brengt de producent het silicum direct aan op een oppervlakte. Dit is een hele dunne laag en dat maakt de productiekosten lager. Die dunne laag is behoorlijk kwetsbaar en kan ervoor zorgen dat een paneel snel minder efficiënt wordt. Door haarscheurtjes wordt de stroom dan minder goed doorgelaten. Deze panelen zijn veelal bruinig van kleur en worden in Nederland weinig tot niet verkocht.

CIS-panelen

Soorten zonnepanelen: CiS zonnepaneel - EnergieWonenCIS staat voor koper (C), indium (i) en selenium (S), en is een moderne vorm van dunne film. De laag wordt hier ook direct op een oppervlak opgebracht, maar in een veel dikkere laag en op een niet-flexibele ondergrond. CIS is momenteel de meest moderne techniek om zonnepanelen te produceren.
Het paneel presteert erg goed bij een wat lagere lichtinstraling, wat in Nederland veel voorkomt. Het heeft mede daardoor een opbrengst die gelijk of beter is dan die van monocrystalyne panelen. Het egale zwarte uiterlijk geeft een fraai eindresultaat op een dak. Door hoge voltage van de panelen is er veel ervaring nodig om de panelen goed te monteren. Solar Frontier is al jaren de grootste producent van CIS-panelen.